Ocupăm locul al cincilea în Europa la contrabanda de țigări

România ocupă al cincilea loc în Europa în privința contrabandei cu țigări, arată un studiul asupra contrabandei şi efectelor ei la nivelul Europei, realizat de către KPMG pentru think-tank-ul britanic Royal United Services Institute (RUSI).

”În 2017 media contrabandei la nivelul Uniunii Europene, Elveţiei şi Norvegiei a fost de 8,7%, adică aproximativ jumătate din nivelul înregistrat în România în acelaşi an. Ţara noastră este atractivă pentru contrabandişti din cauza celor 2.000 de km de graniţă cu state non-UE în care ţigările costă o treime din preţul de vânzare din România. De aceea este absolut necesară hotărârea autorităţilor de a aloca toate resursele necesare luptei împotriva reţelelor de criminalitate organizată”, a declarat directorul Juridic şi Relaţii Publice al British American Tobacco România, Ileana Dumitru.

Raportul mai arată că 8,7% din totalul ţigaretelor consumate în Europa în 2016 au fost ilegale, adică peste 44,7 miliarde de ţigarete.

Ucraina, Belarusul, Algeria şi Moldova sunt principalele surse identificabile de ţigări de contrabandă la nivelul Uniunii Europene, Norvegiei şi Elveţiei.

Principalele ţări de origine pentru ţigările de contrabandă din România sunt Ucraina şi Moldova, unde ţigările costă în medie mai puţin de 4,5 lei.

Dintre primele şase ţări cele mai expuse la fenomenul traficului ilicit, România a înregistrat cea mai mică scădere a volumului de ţigări consumate din piaţa ilicită (0,26 miliarde ţigarete) faţă de anul precedent.

Franţa şi Polonia au înregistrat scăderi de câte 1,35 miliarde ţigarete, Italia o scădere de 0,94 miliarde de ţigarete, iar Germania a înregistrat o scădere de 0,6 miliarde ţigarete.

România are cele mai scumpe ţigări legale din Europa de Est, după Ungaria (3,61 euro), chiar şi fără a ţine cont de puterea de cumpărare. Având un preţ mediu de 3,31 euro per pachet, ţigările din România sunt mai scumpe decât în Polonia (3,19 euro), Slovacia (3,13 euro), Bulgaria (2,55 euro) sau ţările baltice (Estonia – 3,24 euro, Lituania – 2,99 euro, Letonia – 3,03 euro), se menţionează în raport.

Peste 50% din piaţa ilicită din România este reprezentată de două mărci clasificate ca ”illicit whites” a căror provenienţa nu poate fi determinată: Marble & Ashima.