Târgurile de animale autorizate şi neautorizate, din 19 localităţi, au fost închise de veterinari

Directorul DSVSA Suceava, dr. Dănuţ Corneanu a anunțat astăzi, că târgurile de animale vii din zece localităţi sucevene au fost închise pentru o perioadă nelimitată, pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane.Este vorba de târgurile din Udeşti, Gura Humorului, Milişăuţi, Boroaia, Arbore, Vereşti, Moldoviţa, Dolhasc, Liteni şi Bogdăneşti, toate autorizate din punct de vedere sanitar-veterinar.

Totodată, primăriile localităţilor pe raza cărora funcţionează târguri de animale neautorizate sanitar-veterinar, respectiv Rădăuţi, Vocovu de Sus, Marginea, Dărmăneşti, Comăneşti, Vultureşti, Zvoriştea, Mălini şi Suceava, au fost informate că orice activitate de comercializare a animalelor este interzisă.

Corneanu a spus că s-a verificat statusul de sănătate al efectivelor de suine din exploataţiile comerciale şi din cele neprofesionale, prelevându-se probe de la câteva zeci de porci.

De asemenea, s-a verificat statusul de sănătate al efectivelor de mistreţi prin supravegherea activă a celor vânaţi, în număr de 238, dar şi pasivă a celor morţi, până în prezent fiind înregistrat doar un singur astfel de caz.

Directorul DSVSA Suceava a precizat că în lunile iunie şi iulie s-au efectuat controale la şase societăţi comerciale şi s-au efectuat instruiri cu administratorii fondurilor de vânătoare în ceea ce priveşte pesta porcină.

Corneanu a precizat că, în ceea ce priveşte pregătirile pentru intervenţia în focare, DSVSA Suceava va asigura personal tehnic specializat şi substanţe necesare dezinfecţiei în perimetrele stabilite de Centrul Local de Combatere a Bolilor Suceava.

Potrivit lui Corneanu, în stocul DSVSA Suceava se află, în prezent, 11 atomizoare şi 172 kilograme hidroxid de sodiu şi 40 de litri de aldezin.

Directorul DSVSA Suceava a informat că, din 25 iulie, sunt înregistrate focare active şi în judeţele Sălaj, Brăila, Ialomiţa şi Călăraşi.