PSD Suceava s-a supărat pe Pro România Suceava. Nechifor vine cu replică

Filiala Suceava a PSD a reacționat dur la afirmațiile făcute în conferința de presă de ieri de fostul lor coleg Cătălin Nechifor, actual lider al Pro România Suceava. Social-democrații suceveni au demontat toate afirmațiile făcute în conferința de presă a Pro România, formațiune politică pe care au tratat-o cu epitete gen – șiretenie, viclenie, demagogie, minciună.

„Marți, 31.07, la Suceava s-a desfășurat o conferință de presă a celui mai nou actor de pe scena politică națională și județeană. E vorba de un partid nou, mic, la a cărui dimensiune începe să se reducă și liderul său județean care a susținut această conferință. Cu șiretenia sa recunoscută ( pe care el o consideră abilitate politică dar pe care sucevenii au sancționat-o în 2016) acesta a prezentat mass- mediei  o serie de neadevăruri sau jumătăți de adevăr cu scopul de a denigra activitatea guvernării PSD – guvernul partidului căruia îi datorează tot ce a realizat până acum.

Pentru o corectă informare a sucevenilor dorim să prezentăm varianta reală a faptelor supuse discuției.

Din nefericire, în lunile iunie- iulie, județul Suceava s-a confruntat cu precipitații abundente care au generat inundații soldate cu pagube materiale în numeroase localități. Au fost afectate drumuri naționale, județene, locale, poduri, diguri, locuințe, culturi agricole. Cu o coordonare excelentă primarii, reprezentanții I.S.U, ai Jandarmeriei, ai Prefecturii au intervenit, au rezolvat situațile critice, au realizat o evaluare a pagubelor .Menționăm că perioadele ploioase și viiturile s-au succedat. Printr-o hotărâre de guvern au fost alocate sume necesare refacerii obiectivelor afectate îndeosebi a celor de mare importanță. Pentru pagubele evaluate până la data de 13 iulie, județul Suceava a primit una dintre cele mai mari sume din țară . Suma solicitată de primării a fost de aproape 40 milioane lei din care s- au primit aproape 24 de milioane de lei  (60 % ). Consiliului Județean i s-a alocat în două tranșe întreaga sumă solicitată: 7, 725 milioane lei. Nu au fost acordate despăgubiri pentru străzi și drumuri comunale neclasificate ; aceste obiective vor beneficia de sumele necesare remedierii, împreună cu alte obiective afectate după data de 13 iulie, printr-o nouă hotărâre de guvern ce a fost anunțată și care se va finaliza după rectificarea bugetară din această lună.Acest fapt este bine cunoscut de personajul politic menționat anterior încât solicitarea pe care a făcut-o  guvernului este o demagogie puerilă.

       Al doilea subiect abordat în conferința de presă, în aceeași manieră de denaturare a adevărului, a fost cel referitor la PNDL 2. Reamintim că prin acest program guvernamental județului Suceava i s-a alocat cea mai mare sumă din țară ( 930 milioane lei) pentru finanțarea a 252 de proiecte de infrastructură în toate localitățile. Primarii au depus până în decembrie 2017 aceste proiecte, au semnat contractele de finanțare până în primăvara acestui an, iar acum toate primăriile derulează proceduri de achiziție a proiectării și execuției obiectivelor menționate. Faptul că deja au fost primele solicitări de plată care au și fost onorate de MDRAP ( în valoare de aproape  5 milioane de lei) este o dovadă că acest minister dispune și virează rapid sumele solicitate de către primării. Iar modul tendențios în care deputatul noului partid a afirmat că această sumă este extrem de mică este doar o nouă încercare de dezinformare care poate să pună într-o lumină nefavorabilă în fața sucevenilor strădania celor 113 primari suceveni care au accesat acest program pentru comunitățile lor.

În general apariția unui nou partid pe scena politică ar trebui să fie în avantajul sucevenilor care ar avea o opțiune suplimentară, însă,  din păcate, în acest caz, sucevenii sunt puși în fața unei opțiuni caracterizate prin șiretenie, viclenie, demagogie, minciună„, se arată în comunicatul PSD.

 

 Replica lui Nechifor a apărut în aceeași zi și v-o prezentăm integral

Ca reacție la conferinta de presa de ieri, astăzi PSD a răspuns evaziv, cu atacuri la persoana și cu date eronate. Drept pentru care le transmit următoarele idei:

1 Conferinta de presa de ieri nu le-a fost adresata domnilor Stan și celor care au scris comunicatul de azi, semnat sub numele “Departamentul de comunicare al PSD”, eu nu am făcut referiri peiorative la adresa nimanui iar sensul poziției mele a fost informarea publica, cu date certe de pe site-ul ministerului de resort, care gestionează PNDL și pagubele de la inundații (www.mdrap.ro asa cum se poate vedea și în imaginile atașate la aceasta postare).

2 Asa ca, draga Departamentule, m-ai acuzat de siretenie și de faptul ca am prezentat neadevăruri și jumătăți de adevăr. Informațiile sunt publice, asa cum am aratat și ca să și intelegeti, va indemn sa studiați documentele postate la transparenta instituțională pe site-ul sus amintit, unde veți vedea, în dreptului județului Suceava, trecuta suma de 906.397.825,50 lei ca valoare a alocațiilor de la bugetul de stat pentru perioada 2017 – 2020 pentru PNDL 2. Dumneavoastră ați pomenit ca Suceava are alocate 930 milioane! Deci cine minte, pentru ca diferența e destul de mare, dar poate pentru dumneavoastră nu contează? Mai precis, ati umflat cu 23,6 milioane și va lăudați ca ati atras pana acum aproape 5 milioane în județ (deci nici suma exacta nu o cunoașteți).

3 Apropo de minciuna, sau adevăr pe jumătate. Spuneați în comunicat într-un loc ca prin PNDL s-au finanțat 252 de proiecte de infrastructura în toate localitățile, dar la final amintiti de strădania celor 113 primari suceveni care au accesat acest program. Deci hotărâți-vă, pentru ca va ă încurcați în informații, judetul are 114 localitati și ca să știți, municipiul Suceava este singura unitate administrativ teritoriala care nu are proiect declarat eligibil. Am ales sa spun asta pentru rigoarea analizei, cum procedați dumneavoastră, Departamentule de comunicare al PSD, nu e treaba mea.

4 Ati mai comis o eroare, spun eu. Afirmați ca ceea ce am comunicat ieri a fost “cu scopul de a denigra activitatea guvernării PSD – guvernul partidului” căruia ii datorez tot ce am realizat pana acum. Aici răspunsul mai larg. Unu, Guvernul nu e al PSD, dacă nu știți cumva, e chiar al României și al romanilor, asa cum scrie și în Constituție. Doi, guvernarea nu e doar a PSD, pentru ca și ALDE, UDMR și minoritățile naționale fac parte din arcul majorității parlamentare care susține cabinetul Dancila. Trei, nu am denigrat pe nimeni, am prezentat niște date statistice, grave, îngrijorătoare ce-i drept, cu scopul ca cei ce ne guvernează sa găsească solutii (eu asta am făcut atunci când am avut funcții administrative în judet). Și trebuie sa spun ca ma simt frustrat acum sa vad ca Suceava a ajuns pe ultimul loc, după Neamt, Satu Mare, Teleorman, ba chiar și dupa Bistrița Năsăud, Botoșani și Harghita, asta ca să ma refer și la vecini Prin urmare nu cred ca rezolvați nimic dacă ma atacați pe mine si imi adresați tot felul de apelative, nu sunteți singurii și nici primii, dar nici ultimii. Asta-i viata în politica, imi asum, dar ceea ce am spus ieri știți bine ca asa e și dacă aveți curaj, vă indemn încercați sa demonstrati contrariul, dar cu dovezi nu cu invective (din păcate, pentru Suceava, stiti și dumneavoastră ca nu veți putea). Un ultim aspect, tot ii dați ca ii datorez totul PSD-ului.

Răspunsul e simplu: datorez totul Bunului Dumnezeu, familiei și oamenilor care m-au susținut și la bine și la greu. Și am obligații, ca om politic, fata de locuitorii județului Suceava să mă străduiesc sa fac ceva pentru ei (reamintesc Aeroportul, TransRaraul, UPU, spitalul Falticeni, Cetatea de Scaun a Sucevei și multe altele) și sa le asigur și dreptul de a fi informați corect. Dacă dumneavoastră confundați acest principiu cu datoria scrisa pe caietul de la birt, sau cu fisa zilnica de mulsoare la vreun ceapeu, e iarăși treaba dumneavoastră.

În final, sper sa înțelegeți demersul meu și sa încercați sa găsiți soluții alaturi de prim-ministrul Dancila și de miniștrii Andrusca si Stanescu.

Semnat,
liderul unui partid nou, mic, la a cărui dimensiune încep sa ma reduc și eu (astea sunt tot spusele dvs)
Catalin – Ioan Nechifor
Coordonator Pro România – județul Suceava

Distribuire articol