Foto/ Direcția Silvică Suceava exportă sute de tone de afine și zmeură în Austria și Germania. În ciuda ploilor,recolta din acest an este una bogată

În ciuda ploilor culegatorii de fructe de padure din județul   Suceava profita de fiecare moment cu soare si caută să strânga din recolta bogata din acest an. Pe de o parte afinele, zmeura au iesit in cantitati impresionante in ciuda ploilor zilnice din ultimele doua luni. Pe muntii din zona Campulung Moldovenesc localnicii sunt in plina campanie de strabngere a frunctelor de padure. Directia Silvica Suceava si-a planificat in acest an sa stranga o cantitate considerabil mai mare fata de cea de anul trecut.Înainte de recoltarea fructelor, culegătorii au parte de un instructaj inclusiv, li se spune că fie atenți la șerpi. 

,, Din cauza ploilor au mai căzut dar e frumoasă. Suntem obișnuiți cu culesul și aici nici locuri de muncă nu avem așa că un bănuț nu strică la buzunar,, spune o localnică. Un alt localnic susține că vremea a fost ploioasă dar în ciuda vremii s-a făcut o recoltă frumoasă.

 George Celsie, purtătorul de cuvant  al Directiei  Silvice  Suceava a declarat  că până în acest moment recoltarea fructelor de pădure deși, mici impedimente au fost și din cauza ploilor. ,,În partea a doua a lunii iulie ploile au fost mai dese iar fructele de pădure s-au cam scuturat dar până în prezent avem realizări frumoase atât la afine cât și la zmeură .Avem deja contractate 200 de tone și suntem pe punctul de a le realiza în condiții foarte bune,, a spus Celsie. 

Dis de dimineață oamenii se uita întâi  la cer si in ciuda ploilor scurte si destul de violente de pe munte ies la cules. Fiecare răstimp este folosit la maximum. Activitatea de culegator nu este foarte grea, insa, pe munte sunt pericole la tot

Iulian Pricop, culegător

pasul.

În acest an, afinele sunt mari, gustoase si foarte cautate de gospodine. La fel si zmeura care inca se mai gaseste pe versantii muntilor. 

 

  Ocolul Silvic Pojorata  condus de Dan Tiperciuc este unul din ocoalele silvice bogate în fructe depădure dar și ciuperci. 

Odata culese fructele de padure de pe munte ele sunt aduse la Centrul de Colectare Zonal de la Sadova. Unii localnici  câștigă bani frumoși numai din culegerea fructelor de padure.

Iulian Pricop este localnic din Sadova și a făcut o pasiune din culegerea afinelor. ,, Nu este pentru prima dată. Suntem deja obișnuiți. S-a făcut foarte multă.  Noi mergem în fiecare an și atâta timp cât putem face bani. Am cules împreună cu soția și facem ceva bănuți frumoși nu dăm înapoi ,, a spus Iulian.

Pentru a putea fi valorificate fructele de padure trec printr-un proces complex de pregatire. Intâi refrigerare si apoi, treptat inghetare.  Atunci când culegătorii adus fructe la centru aceasta este testată și dacă se încadrează în parametri atunci este achiziționată. 

 

Zmeura la precongelare

 Felicia Raia-sef depozit fructe de padure Sadova, Directia Silvica Suceava este deja un  șef de unitate cu ani grei de experiență. De la primele ore ale dimineții și până noaptea târziu se ocupă de fructele de pădure de sezon de la culegere până la export. Are deja fruntea încrețită de munca pe care o face cu atâta dăruire. Este mândră de munca pe care o desfășoară. 

,, Fructele de pădure trec prin refrigerare și apoi congelarea după ce ajung aici. Fiecare produs este păstrat în funcție de condițiile prevăzute în contractele de livrare în special în Austria și Germania,, a spus Felicia Raia.

Afinele si zmeura  din pădurile sucevene au foarte mare cautare in Austria si Germania, unde sunt trimise dupa inghetare si catalogare zeci de tone în fiecare an.

 

Distribuire articol