Grevă japoneză în penitenciare

Membrii sindicatelor afiliate Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor se află vineri în grevă japoneză, în semn de protest faţă de lipsa de interes a autorităţilor pentru soluţionarea problemelor din penitenciare, printre solicitări numărându-se condiţii de lucru mai bune, plata orelor suplimentare restante, stoparea împuternicirilor ilegale şi eliminarea discriminărilor salariale.Sindicaliştii solicită demiterea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pe care îl consideră “principalul vinovat pentru ceea ce este un adevarat act de subminare a sistemului penitenciar”.

Sindicaliştii spun că în cazul în care autorităţile “nu reacţionează”, calendarul acţiunilor de protest va fi continuat cu pichetări, mitinguri, acţiuni în justiţie şi plângeri penale.

Astfel, în perioada 27 august – 27 septembrie vor fi pichetate sediile penitenciarelor de către 50 – 100 de angajaţi în uniformă. De asemenea, în perioada 1 – 10 septembrie este prevăzută depunerea unor acţiuni în instanţă şi plângeri penale din partea tuturor sindicatelor membre, iar în 3 octombrie este programat un miting în uniformă la Ministerul Justitiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, cu marş de protest între cele două instituţii. Sindicatele spun că începând cu octombrie, angajaţii vor refuza să intre în serviciu în toate penitenciarele în care nu este asigurat personalul necesar pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a misiunilor.