IPS Pimen: „Să nu ne împuţinăm sufleteşte atunci când suntem în necazuri şi în suferinţe”

Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, s-a aflat duminică, 9 septembrie, în mijlocul credincioşilor din Parohia Straja I, Protopopiatul Rădăuţi. Arhiereul a fost aşteptat cu multă bucurie de către oamenii locului, îmbrăcaţi în costumele populare ale zonei, şi întâmpinat cu pâine şi sare după obiceiul bucovinean.

Fiecare Sfântă Liturghie în Parohia Straja este şi o sărbătoare a portului popular, căci, indiferent de vârstă, majoritatea credincioşilor vin îmbrăcaţi naţional.

Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica devenită neîncăpătoare şi le-a vorbit credincioşilor despre grija pe care Dumnezeu o are în permanenţă faţă de oameni: „Purtarea de grijă a lui Dumnezeu faţă de oameni atunci când sunt în primejdia morţii, a pieirii – acest lucru trebuie să ni-l amintim şi să-l învăţăm. Dumnezeu poartă grijă de noi. Iar dacă El nu ia necazul de la noi, ne dă puterea ca să suportăm necazul. De aceea, să nu ne împuţinăm sufleteşte atunci când suntem în necazuri şi în suferinţe, ci să ne rugăm, având nădejdea că se îndeplineşte cererea rugăciunilor noastre. Dumnezeu ne dă răbdare după voinţa noastră. El ne dă puterea de a răbda, de a suporta necazul şi greutăţile diferite”.

Răspunsurile liturgice au fost date de către Corul „Trisaghion” din Iaşi. Din soborul slujitorilor au mai făcut parte, alături de pr. paroh Florin Boţic, şi părintele arhimandrit Vartolomeu Chira de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, fiu al satului, precum şi pr. Petru Lupăştean Barfă, protopop al Protopopiatului Rădăuţi.

„Hramul bisericii noastre, alături de Adormirea Maicii Domnului, este şi Naşterea Maicii Domnului şi ne-am bucurat de această binecuvântare pe care Înaltpreasfinţitul ne-a făcut-o venind aici la Straja, în mijlocul acestor credincioşi deosebit de harnici şi deosebiţi de ataşaţi de sfânta noastră biserică”, ne-a spus pr. paroh Florin Boţic.

„Am continuat astăzi bucuria pe care am avut-o în ziua precedentă, cu ocazia hramului Naşterea Maicii Domnului. Maica Domnului ne-a bucurat astăzi prin prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, cu o slujbă arhierească deosebită, şi împreună ne-am rugat pentru unitate, pentru credinţă şi pentru locuitorii din comuna Straja”, a adăugat primarul localităţii Straja, Mihai Juravle, şi el absolvent de teologie ortodoxă.

La final, comitetul parohial a pregătit peste 800 de pachete de hrană pentru închinători.

În comuna Straja există două biserici ortodoxe. Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Straja I este o construcţie din piatră, pe temelie din piatră, aşezată în centrul comunei. Ridicată între anii 1867-1870, biserica a rămas nesfinţită 3 ani deoarece apăruseră fisuri adânci în construcţie şi a rămas sub observaţie. La 23 octombrie 1877 a fost târnosită de arhim. Silvestru Morariu Andrievici. Pictura interioară şi ocniţele din exterior au fost terminate în 1984, când s-a făcut a doua târnosire. Iconostasul bisericii a fost pictat iniţial de pictorul academic Epaminonda Bucevschi; astăzi se mai păstrează doar câteva icoane din perioada respectivă.