Polițiștii au efectuat controale în 402 stații de cale ferată şi au patrulat în 405 trenuri de călători

În urma acțiunilor derulate de Poliția Română în ultimele 7 zile, pentru siguranța transporturilor aeriene, navale și feroviare, au fost întocmite 69 de dosare penale. 61 de persoane au fost depistate în flagrant delict, fiind confiscate cereale, țigări, motorină, material lemnos, bărci și motoare de bărci.

În perioada 21 – 28 septembrie a.c., sub coordonarea Direcţiei de Poliţie Transporturi – I.G.P.R., polițiștii de la transporturi au acționat pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale și pentru siguranța transporturilor aeriene, navale și feroviare. Activitățile au vizat și prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

Astfel, polițiștii au efectuat controale în 402 stații de cale ferată şi au patrulat în 405 trenuri de călători. De asemenea, au efectuat 8 percheziții și au desfășurat 11 acțiuni pentru combaterea pescuitului și comerțului ilegal, precum și a contrabandei.

Pe parcursul acțiunilor, au fost depistate 2 persoane date în urmărire națională, 4 minori lipsiți de supraveghere și 4 persoane care aveau nevoie de internare în centre de specialitate. Față de alte 3 persoane, depistate cu droguri asupra lor, au fost întocmite dosare penale.

În total, au fost întocmite 69 de dosare penale, în principal pentru săvârșirea infracțiunilor de contrabandă, evaziune fiscală, furt, distrugere, evaziune fiscală, falsuri și uzuri de fals, contrabandă și pescuit ilegal și pentru infracțiuni la regimul circulației. 61 de persoane au fost depistate în flagrant delict. 15 persoane au fost reținute pentru 24 de ore, față de 4 dispunându-se măsura arestării preventive pentru 30 de zile, iar față de 10 s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

Pentru neregulile depistate, polițiștii au aplicat 78 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproape 55.000 de lei și au ridicat, în vederea confiscării, bunuri și bani (15.800 kg. de floarea soarelui, 4 tone de grâu, 1.500 kg. de orz, 7 tone de minereu, 100 kg. de legume, peste 1.000 de litri de motorină, material lemnos, bărci și motoare de bărci, unelte de pescuit, 20 kg. de pește, aproape 3 tone de fier vechi, 180.000 țigarete și 2 autoturisme).

Cu titlul exemplificativ:

În noaptea de 23 spre 24 septembrie a.c., polițiștii din cadrul S.R.P.T. Constanța au prins în flagrant delict patru persoane, în timp ce transportau, la malul drept al ecluzei Agigea, cu o lotcă cu motor, 38 de bidoane a câte 30 de litri, cu motorină și 29 de saci încărcați cu câte 50 kg. de floarea soarelui.

Bunurile ar fi provenit de la o macara plutitoare, staționată în Portul Constanța Sud Agigea. La macara, polițiștii au mai descoperit 292 de saci cu floarea soarelui, a câte 50 kg. fiecare și 2 saci a câte 150 kg. În urma verificărilor, s-a constatat că marfa provenea de pe o navă.

În continuare, polițiștii de la Transporturi, împreună cu luptătorii pentru Acțiuni Speciale și polițiști ai I.P.J. Constanța, au desfășurat 7 percheziții, în urma cărora au fost ridicate 3.000 de lire sterline și 10.000 de lei, bani ce ar fi provenit din comiterea de infracțiuni. Patru bărbați, bănuiți de săvârșirea infracțiunilor, au fost reținuți pentru 24 de ore.

* *

Marți, 25 septembrie, polițiștii din cadrul S.R.P.T. Timișoara, cu sprijinul colegilor de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale Hunedoara și Poliția Municipiului Vulcan, au prins în flagrant delict un grup de 9 persoane, în timp ce sustrăgeau 7.000 kg. de minereu de cărbune, din vagoanele de marfă ale unui tren garat în Stația de Cale Ferată Vulcan.

S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat, iar față de 5 dintre ele s-a luat măsura reținerii pentru 24 de ore pe bază de ordonanță, pentru care Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroșani a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.