”Refracție, Dialoguri despre autism”., azi, pe scena teatrului „Matei Vișniec”

Pe scena teatrului ”Matei Vișniec„ va avea loc în această seară piesa de teatru ”Refracție, Dialoguri despre autism”.

Asociația UMA ED ROMÂNIA prezintă și pune în dezbatere publică un subiect actual al societății românești – AUTISMUL, prin organizarea unui turneu educațional în șase orașe din țară cu spectacolul de teatru document, ”Refracție”. Este un proiect itinerant care se desfășoară în lunile septembrie și octombrie 2018 în Brașov, Câmpia Turzii, Cluj Napoca, Bistrița Năsăud, Suceava și Câmpulung Muscel.

Turneul poposește la Suceava, în data de 11 octombrie 2018, ora 19.00, la Teatrul Municipal „Matei Vișniec”.

În spațiul de joc vor performa: actrița Nicoleta Lefter, coregrafa Silvia Călin și elevul Andrei Ostrowski, în vârstă de 14 ani.

REFRACȚIE este un proiect unic pe scena din România și are la bază un efort susținut de cunoaștere a percepției persoanelor cu tulburări de spectru autist, oferind astfel publicului ocazia de a înțelege mai bine universul interior al acestora și modul în care fiecare dintre noi interacționează cu lumea din jur. Fiecare reprezentație este urmată de discuții cu publicul, moderate de un specialist din comunitatea locală implicat direct în problematica autismului.

Materialele care stau la baza spectacolului au fost adunate și prelucrate de către echipa proiectului și aparțin unor persoane diagnosticate cu autism: Cleo (7 ani), Robert (18 ani), Dudu (11 ani), Cezar (15 ani), Manu (6 ani), Jim Sinclair (56 ani). Muzica a fost compusă special pentru acest spectacol de Alexandru Sălăgean (Dudu, 11 ani).

Ideea realizării acestui spectacol colectiv, produs de Asociația UMA ED ROMÂNIA în 2015, a pornit de la volumul „Mâini cuminți. Copilul meu autist”, semnat de Ana Dragu.

Echipa de documentare și creație a fost formată dintr-o echipă de profesioniști și artiști cunoscuți, care vin din teatru, video-art, psihologie, muzică și management cultural: Nicoleta Lefter, Silvia Călin, Velica Panduru, Mihai Păcurar, George D. Stănciulescu, Adi Bulboacă, Ruxandra Bunea, Rodica Buzoianu.

Echipa proiectului itinerant din acest an este compusă din: Nicoleta Lefter – actriță, Silvia Călin – coregraf, Velica Panduru – scenograf și light designer, Andrei Ostrowski – elev, Ioana Bodale – projection mapping, Florin Caracala – sound designer, Alice Stoicescu – graphic designer, Hildegard Ignătescu – comunicare, Biatrice Cosmolici – producție, Rodica Buzoianu – concept & manager.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Parteneri: Teatrul „Matei Vișniec”, Centrul Help Autism Suceava, Primăria Municipiului Suceava

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Reprezentaţia durează 50 de minute, intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile (300).