PSD Suceava moare de grija liberalilor

PSD Suceava prin falanga sa ”Totul pentru Suceava” critică într-un comunicat de presă, remis azi, liberalii de la conducerea județului și Municipiului Suceava.

„Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, a anunţat că îi oferă colegului său de partid, Ion Lungu, primarul Sucevei, distincţia “Meritul Bucovinei”. Nimeni nu ştie ce criterii are Gheorghe Flutur atunci când oferă această distincţie, dacă există o comisie care analizează meritele celui care urmează să primească “Meritul Bucovinei” sau dacă este după bunul plac al lui Gheorghe Flutur. De fapt, Flutur s-a cam dat de gol că oferă această distincţie şi pe criterii politice: “Suntem colegi de cursa lungă. Mulţumesc pentru colaborare”. După care, între Flutur şi Lungu a urmat un schimb de glumiţe gen “Surprize, surprize” şi “Andreea Marin”. Este dureros faptul că atât Flutur cât şi Lungu au rămas împietriţi în timp la acest nivel de glumiţe. Acest tip de mentalitate a făcut ca Suceava, în loc să aibă parte de Ordine şi Progres, să rămână împietrită în timp la nivel de târguri şi oboare, fanfară şi folclor, paranghelii de proastă calitate. În mintea lui Flutur şi Lungu, fanfara poate înlocui filarmonica, iar samahoanca poate ţine loc de şampanie.

Dându-i lui Lungu distincţia “Meritul Bucovinei”, Flutur duce în derizoriu un proiect care ar fi trebuit să fie serios, mai ales în Anul Centenar. Flutur a fost din nou neinspirat, mai ales că oferă această distincţie celui care a reuşit să îngroape Suceava şi din punct de vedere turistic, conform specialiştilor externi angajaţi în cadrul proiectului “Share” coordonat de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord Est Piatra Neamţ.

Conform specialiştilor externi, municipiul Suceava are următoarele probleme:
– Lipsa unei viziuni urbanistice şi peisagistice;
– Lipsa unei politici unitare de promovare şi marketing;
– Neamenajarea unor trasee (rutiere, pietonale, biciclete) între atracţii;
– Deficienţe legate de promovarea ofertei turistice;
– Insuficientă punere în valoare a obiectivelor de patrimoniu;
– Acces limitat la transportul public local;
– Oferta modestă de evenimente care să atragă vizitatori;
– Nevalorificarea peisagistică a râului Suceava;
– Lipsa unor spaţii adecvate pentru susţinerea activităţilor culturale;
– Lipsa infrastructurii de transport cu specific turistic;
– Aspectul necorespunzător al porţilor de intrare în oraş;
– Insuficienţa pregătire de specialitate a personalului din domeniul turistic;
– Comunicare insuficientă între administraţie şi mediul de afaceri;
– Tratarea deficitară a turismului;
– Neglijarea conceptului de vizitator, de marketing şi de management al destinaţiei;
– Lipsa unei analize detaliate cu privire la sfera activităţilor pentru turişti.

Gheorghe Flutur a considerat că trebuie să primească “Meritul Bucovinei” tocmai cel care a “îngropat” în ultimii 14 ani Suceava din punct de vedere turistic. Specialiştii externi consideră că în Suceava este dezastru, iar Flutur îl premiază “pentru ce a făcut pentru promovarea Sucevei” tocmai pe cel care a generat dezastrul.

Distincţia “Meritul Bucovinei” trebuia să fie oferită simbolic lui Franz Cavaler des Loges, cel care în 23 de ani, în perioada 1891-1914 a transformat Suceava dintr-o comună într-un oraş. În schimb Flutur i-o oferă lui Ion Lungu, cel care în ultimii 14 ani face tot ceea ce depinde de el pentru a transforma oraşul Suceava într-o comună. Aşteptăm cu interes să vedem ce medalie îi va oferi la schimb “groparul” Sucevei Ion Lungu lui Gheorghe Flutur, “groparul” Anului Centenar în judeţul Suceava.

Îngroparea Sucevei din punct de vedere turistic a fost posibilă pentru că este condusă de 14 ani de nişte incompetenţi, iar incompetenţa în administraţie duce întotdeauna la impotenţă administrativă. Conducerea Primăriei Sucevei este impotentă din punct de vedere administrativ. Din acelaşi motiv, Departamentul Turistic din cadrul primăriei a devenit nefuncţional.

Suceava are nevoie de Ordine şi Progres. Suceava trebuie să fie condusă de către o echipa care înţelege ce înseamnă să faci “Totul pentru Suceava!”„, se arată în comunicatul semnat de Dan Cușnir.

Distribuire articol