Pe urmele celor care fac afaceri ilegale cu lemne

Polițiștii de specialitate împreună cu Garda Forestieră au pornit pe urma celor care fac afaceri nelegale cu material lemnos în Județul Suceava.Numai în săptămâna care a trecut au fost constatate mai multe nereguli care s-au lăsat cu dosare penale, amenzi și confiscarea materialului lemnos.

          La începutul săptămânii trecute, o echipă mixtă s-a deplasat în comuna Izvoarele Sucevei, unde, pe raza Ocolului Silvic Breaza, au constatat faptul că, un localnic de 36 de ani  a tăiat ilegal 16 arbori de esență rășinoase, specia molid și a sustras 13 dintre aceștia, volumul arborilor tăiați ilegal fiind de 6,494 m.c., în valoare de 2185 lei. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunilor de „tăiere ilegală de arbori” și „furt de arbori”, ce va fi soluționat procedural.

            Două zile mai târziu,  s-a efectuat un control la o societate comercială cu sediul în orașul Frasin, pe linia respectării prevederilor legale privind achiziţia, debitarea şi comercializarea materialelor lemnoase, ocazie cu care, s-a constatat faptul că, societatea a expediat fără proveniență legală cantitatea de 57,12 m.c. lemn rotund de esență rășinoase și 4,24 m.c. de cherestea. De asemenea, s-au mai constatat încălcări ale legislaţiei silvice în vigoare, în ceea ce priveşte înscrierea la zi a avizelor de însoţire a materialului lemnos în registru și completarea necorespunzătoare a acestora. În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională a societății comerciale pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantităţii de 57,12, m.c. lemn rotund rășinoase, în valoare de 9.710 lei și 4,24 m.c. cherestea rășinoase, în valoare de 2.832 lei.

             Și vineri s-a efectuat un control la o societate comercială cu sediul în comuna Vatra Moldoviței, pe linia respectării prevederilor legale privind achiziţia, debitarea şi comercializarea materialelor lemnoase, ocazie cu care, echipa mixtă de control a constatat faptul că, societatea nu a respectat prevederile legale privind modul de completare a unor avize de însoțire a materialului lemnos, motiv pentru care, s-a dispus sancţionarea contravenţională a societății comerciale pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010.

            Sâmbătă în miezul nopții,  la ora 03.30, o patrulă din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Vadu Moldovei a oprit pentru control pe DN 2, pe raza localității Vadu Moldovei, ansamblul rutier aparținând unei societăți comerciale din comuna Mălini și condus de un bărbat de 51 de ani din județul Vaslui, care transporta material lemnos. Întrucât existau suspiciuni cu privire la cantitatea de material lemnos transportată, s-a solicitat sprijinul specialiștilor silvici care, în urma inventarierii au stabilit faptul că, bărbatul transporta cantitatea totală de 44,65 m.c. cherestea, cu 12,44 m.c.  în plus față de cea înscrisă în avizul de însoțire. Societatea comercială a fost sancționată contravențional pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010 și s-a procedat la confiscarea valorică a cantității de 12,44 m.c. cherestea în valoare de 8.309 lei, ce a fost predată Ocolului Silvic Râșca.

Distribuire articol