Foto/6 ucraineni lucrează de zor la pavarea statuii lui Ștefan cel Mare. Viceprimarul Andronache a inspectat investiția

6 ucraineni din cei 15 muncitori de la pavarea statuii domnitorului Ștefan cel Mare din Parcul Șipote lucrează de zor. Oamenii de dincolo de frontieră au venit aici pentru a câștiga un ban  dat fiind faptul că nu au loc de muncă acasă. Ei spun cu mîndrie că au lucrat și în alte țări dar că mai bine este în țara noastră pentru că ,, aici oamenii sunt mai calzi și vorbim românește,,. Și în satul lor natal se vorbește limba română așa că aici se simt ca acasă, destăinuie la unison. Lipsa locurilor de muncă îi determină și pe românii de dincolo de graniță se plece peste hotare.

Mihai Puțur,în vârstă de 59 de ani, din Capșa de Jos-Ucraina, spune că din acest an a început să lucreze și în România. ,,Am mai lucrat în Arad și acum la Suceava.La noi nu este de lucru și ne trebuie bani. Avem familii și copii.  Aici e destul de bine și sperăm să terminăm lucrarea și să ne întoarcem acasă,, ne-a destăinuit bărbatul.

Mihai Pauciuc, în vârstă de 60 de ani, din Capșa de Jos spune că a plecat de acasă de 3 săptămâni.Este tatăl a doi copii și are și nepoți. ,,Am fost plecat în Cehia,Rusia, Polonia și în România.Aici e mai bine pentru că se vorbește limba noastră. Oamenii sunt foarte bune. La noi nu e de lucru și este greu.Nu suntem încă pensionari,, a spus muncitorul.

Viceprimarul Sucevei, Marian Andronache a inspectat investiția și se declară mulțumit. ,, Reabilitarea Statuii lui Ștefan cel Mare  se află pe ultima sută de metri. Au fost avansate termene de către firma care face lucrarea și sunt deocamdată în interiorul contractului. Promisiunea făcută este că  10 noiembrie va fi gata.Chiar dacă nu aș merge cu această dată dar pe 15 noiembrie investiția e finalizată.O să mai rămână partea cu drapele.O să discutăm cu cei de la silvic și împreună cu cei de la Domeniul Public să se treacă la toaletarea copacilor în așa fel încât statuia să se vadă din oraș,, a spus Andronache.

Valoarea totală a lucrărilor – inclusiv modernizarea spațiului verde de la baza statuii și a sistemului de iluminat – este estimată la aproximativ 300 de mii de euro.

 

 

 

 

Distribuire articol