Întrebări incomode adresate de deputatul Ioan Bălan pentru Orlando Teodorovici și Ionuț Mișa

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan i-a adresat azi, în plenul Camerei Deputaților o întrebare ministrului Finanțelor Publice Orlando Teodorovici, dar și președintele ANAF, Ionuț Mișa.

Ioan Bălan vrea să afle despre necesitatea modificării Ordinului nr. 1960/2018 privind modificarea Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 1.849/2016 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a operatorilor economici care comercializează în sistem angro sau en detail produse energetice      

„Operatorii economici care distribuie și comercializează în sistem angro produse energetice, fără depozitarea acestora, reclamă birocrația suplimentară adusă de prevederile Ordinului nr. 1960/2018, care, pe lângă faptul că le complică puternic modul de operare, eficiența fiscală a măsurilor este egală cu zero. Astfel, operatorii argumentează că Ordinul nr. 1960/2018 elimină atestarea înregistrării unității de comercializare fără depozitare, obținută anterior, deoarece operatorii care comercializează produse, fără depozitare, nu dețin spații pentru depozitare. În acest sens, la art. III se stipulează că trebuie efectuată procedura de înregistrare de către operatorii economici, chiar și cei care au fost înregistrați, anterior emiterii ordinului, să distribuie și să comercializeze în sistem angros, fără depozitare, produse energetice (respectiv comercializeaza carburanți, dar care nu utilizează spații de depozitare datorită specificului activității de intermediere). Operatorii mai susțin că eficiența fiscală este egală cu zero, în condițiile în care la ieșirea din depozitele producătorului/importatorului, produsele energetice au accizele și TVA-ul deja plătite. Având în vedere argumentele aduse de operatorii economici și luând în considerare nota relativ absurdă a Ordinului nr. 1960/2018, vă solicit, domnule ministru, domnule președinte, să precizați:

  • Dacă intenționați să modificați acest ordin, în sensul renunțării la obligativitatea reînregistrării operatorilor economici deja înregistrați (eliminarea caracterului retroactiv al ordinului)?
  • Dacă aveți în vedere să eliminați condiția absurdă a dotării operatorilor economici, cu depozite speciale, în condițiile în care unii dintre aceștia comercializează produse fără depozitarea efectivă?„, a afirmat deputatul sucevean care solicită formularea răspunsului în scris.
Distribuire articol