Puietul de fag din Bucovina( Țara Fagilor) pleacă la Alba Iulia, în Ardeal

Puiet de fag din Bucovina pentru Cetatea  din Alba Iulia. Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel şi primarul Mircea Hava au participat miercuri  la Suceava, alături de preşedintele Klaus Iohannis, la un eveniment, în Cetatea de Scaun a Sucevei. Cei doi reprezentanți ai delegației de la Alba Iulia au primit din partea președintelui CJ  Suceava, Gheorghe Flutur, un vas cu pământ și un puiet de fag  din Cetatea de Scaun a Sucevei  care va fi  depus mai întâi  în fața Sălii Unirii de 1 Decembrie, alături de urne cu pământ aduse din celelalte regiuni istorice ale României după care va fi sădit în Cetatea din Alba. 

hava dumitrel la suceava

 

Președintele României s-a aflat într-o vizită la Suceva, în care a depus o coroană de flori la bustul omului politic Iancu Flondor și a vizitat mai multe obiective turistice. La ora 12, Klaus Iohannis a oferit Cetății de Scaun a Sucevei, Drapelul Național al României, eveniment la care a participat și delegația din Alba Iulia.

În cadrul evenimentului, primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, s-a arătat profund emoționat când a primit urna cu „pământ stropit cu sânge”, pământ care „a fost martor la toate luptele și la toate frământările”.

Dragi prieteni, vă spun că nu credeam că o să fiu atât de emoționat, vă spun lucrul ăsta din suflet. Poate la mulți vi se pare un gest oarecare, să primești un pic de pământ, din această cetate care sute de ani nu a fost cucerită niciodată. Și asta demonstrează spiritul vostru, spiritul de oameni liberi, care știţi să vă bateți pentru ceea ce aveți. Un pic de pământ stropit cu sânge, un pic de pământ care a fost martor la toate luptele voastre și la toate frământările. Un pic de pământ care spune despre dorința voastră de a se uni cu țara, de a vă uni cu România și lucrul asta s-a făcut așa cum trebuie. Acum 100 de ani la Alba Iulia, delegați, din toată Transilvania, de la voi, din România, au fost și au hotărât ca de atunci să fie România Mare, România pe care cu toții o iubim și țara pe care cu toții o dorim încă 100 de ani, să crească. Să crească așa cum au dorit cei care au făcut România acum 100 de ani”, a declarat Mircea Hava.

 

 

 

 

În cetate este prezent presedintele  Consiliului Județean  și  si primarul.din Alba Iulia. Fagul este simbolul Bucovinei căreia i se mai spune și Țara Fagilor.

Puietul din fag are două ramuri care  semnifică Bucovina de Nord si Bucovina de Sud.

 

 

Distribuire articol