SOCIAL

Schimbări la Evaluarea Naţională și BAC 2019

Elevii care vor da Evaluarea Națională și Bacalaureatul în 2019 vor avea de rezolvat teste grilă și întrebări deschise, a declarat pentru edupedu.ro președintele Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), Marian Șuță.

Deși schimbările au fost făcute peste noapte, fără dezbatere publică, acestea vor fi aplicate chiar la examenele din 2019. Astfel, toate subiectele de la BAC și Evaluare vor avea 40% itemi obiectivi, adică întrebări deschise și tip grilă.

Potrivit edupedu.ro, noutatea o reprezintă introducerea acestor itemi și la subiectele de examen de la Limba română, Matematică și Istorie.

Se merge pe abordare unitară la toate disciplinele de examen. La unele discipline erau deja itemi obiectivi, la socio-umane, la geografie. Nu erau astfel de subiecte la Română, la Matematică și la Istorie – Marian Șuță, președintele Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE)

Șuță a menționat însă că aceasta este singura schimbare, “în rest programa este aceeași, sunt respectate și structurile din anii anteriori”.

“A fost o părere a conducerii Ministerului Educației, CNEE și-a spus punctul de vedere, dar s-a luat această decizie. S-a considerat că, în felul acesta, se va reduce diferența în notele obținute de elevi la contestații. Au fost cazuri unde diferența dintre evaluarea de la examen și cea de la contestație a fost destul de mare. Introducând acești itemi obiectivi, se mai reduce decalajul de punctaj” – Marian Șuță

Marian Șuță a spus că decizia a fost luată în cadrul unei ședințe care a avut loc în vară, “la care au participat conducerile direcțiilor din Ministerul Educației, la nivel de secretar de stat, si noi”.

În România legislația prevede că examenele nu pot fi modificate pentru anul școlar în curs, cum s-a întâmplat în cazul de față.