Senatorul Virginel Iordache informează sucevenii cu noile date privind execuția bugetară la finalul lunii Septembrie 2018

Senatorul Virginel Iordache informează sucevenii cu noile date privind execuția bugetară la finalul lunii Septembrie 2018, într-o postare pe contul său de Facebook.

”În calitate de senator ales in Circumscripția electorală, Nr.35, Suceava am obligația de a informa cetățenii cu noile date privind execuția bugetară la finalul lunii Septembrie 2018:

Noile date ale execuției bugetare atestă echilibrul macroeconomic și reconfirmă performanțele financiar-bugetare.

Cifrele de mai jos, demonstrează atenția acordată investițiilor, absorbției fondurilor europene și îndeplinirii angajamentelor de a crește veniturile populației.
Investițiile au fost cu 25,7% mai mari, pe primele 9 luni ale anului față de anul trecut; au ajuns la 15,2 miliarde lei!
În economia țării au intrat cu 20% mai multe fonduri europene decât anul trecut – 9,4 miliarde lei, în contul plăților efectuate.
Creșterile consistente de salarii din educație și sănătate acordate începând cu 1 martie, dar și majorările succesive ale punctului de pensie -1000 de lei, de la 1 iulie 2017, respectiv la 1100 lei, de la 1 iulie 2018, ori a indemnizaţiei sociale 520 lei la 640 lei au, în mod firesc, o influență importantă în cheltuielile bugetar
Este evident ca după nouă luni de execuție bugetară nu există riscul nerespectării obiectivului de 3% deficit anual, dat fiind realitatea că la sfârșitul lunii septembrie acesta era de 1,77% din PIB.

 Dacă s-ar aplica aritmetic media lunară a deficitului înregistrat până acum, la sfârșit România ar avea un deficit de numai 2,36%, adică semnificativ mai puțin decât ținta asumată de 3%.

Veniturile bugetare pentru ianuarie-septembrie, de 205 miliarde lei, sunt cu 13,6% mai mari decât anul trecut.
Sunt creșteri la încasările din contribuțiile de asigurări (+37,3%) și din veniturile nefiscale (+19,4%).
TVA se colectează mai bine (+9%) și au ajuns la 42,4 miliarde lei pe primele nouă luni ale anului în curs.
Au crescut și veniturile din accize cu 7,9%.
Cheltuielile bugetului general consolidat au ajuns la 221,7 miliarde lei, cu 18,4% mai mari, determinate preponderent de majorările salariale.
Cheltuielile pentru investiții – 15,2 miliarde de lei – au fost mai mari cu 25,7% decât anul trecut, fapt care atestă traspunerea în realitate a acestei priorități asumate explicit„, informează senatorul sucevean.

Distribuire articol