Stejarul multisecular de la Cajvana, vedeta Simpozionului Internațional „Arborii ocrotiţi, simbol al vitalităţii, diversităţii şi frumuseţii”

Stejarul multisecular de la Cajvana a fost vedeta Simpozionului Internațional „Arborii ocrotiţi, simbol al vitalităţii, diversităţii şi frumuseţii”, care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute la Cajvana.

Stejarul, cu o înălțime de peste 22 de metri și o circumferință la înălţimea pieptului de 11 metri, este o mândrie pentru localnici, care spun că la umbra acestuia s-a odihnit și domnitorul Ștefan cel Mare, cel care a dat și numele localității, conform unei legende străvechi.

Se spune că după lupta de la Codrii Cosminului, când Ștefan cel Mare s-a întors biruitor împotriva polonilor, a ajuns cu oștile sale pe dealurile păduroase din apropierea curții hatmanului Luca de la Arbore. Și, undeva la răsărit de sat, cale de un ceas, a nimerit într-o poiană, la o stână de păstori cu oile din aceste locuri. Cum era oboist din luptă și după drum lung, Ștefan a descălecat la umbra stejarului din poiană, iar atunci au venit la el baciul stânei și ciobanii care i-au adus un caș mare. Domnul a întrebat unde l-au putut face așa mare, iar ei i-au răspuns „În vană, Măria Ta!”. „De astăzi înainte aceste locuri să se cheme „Caşvana”, în amintirea priceperii şi hărniciei voastre”, a poruncit Ștefan.

Stejarul din Cajvana este cel mai bătrân din sud-estul Europei, având aproximativ 900 de ani, și a fost declarat de Academia Română monument al naturii.

Cei prezenți la simpozion s-au putut bucura și de un moment artistic deosebit, intitulat „… La umbra Stejarului”. Sceneta, prin jocul actoricesc și costumele deosebite, i-a purtat pe cei prezenți, pentru câteva clipe, în timpurile vechi, pe vremea domnitorului Ștefan cel Mare. Momentul artistic a fost interpretat de o trupa de tineri din oraşul Cajvana și de agentul-şef Petru Bodîrlău, din Vicovu de Sus, cel care a jucat rolul lui Ştefan cel Mare.

Distribuire articol