Începe Les Films de Cannes a Suceava, ediţia a 3-a. Vezi program!

Vineri, 9 noiembrie, începe a treia ediţie a Les Films de Cannes a  Suceava. Timp de trei zile, spectatorii vor putea vedea opt titluri din selecţia festivalului Les Films de Cannes a Bucarest şi vor avea ocazia unor întâlniri cu invitaţi speciali. Actriţa Alina Şerban va putea fi întâlnită la proiecţia filmului Seule a  mon mariage. Regizorul Radu Muntean, scenaristul Răzvan Rădulescu şi actriţa Andra Guţi vor fi prezenţi pentru proiecţia filmului Alice T. Iar actorul Valeriu Andriuţă va discuta cu publicul despre rolul din Donbass şi, alături de monteuza Iulia Andriuţă, va prezenta, de data aceasta în calitate de regizor, scurtmetrajul Cu unul în plus. Proiecţiile vor avea loc între 9 şi 11 noiembrie la Cinema Modern iar intrarea este liberă. Criticul Irina Margareta Nistor va introduce filmele din 11 noiembrie.

Vineri, 9 noiembrie, sucevenii vor avea ocazia să o cunoască pe carismatica actriţă Alina Şerban (Seule a mon mariage), care s-a făcut remarcată în acest an la Cannes. Alina Şerban este actriţă şi regizoare. A urmat cursuri ale UNATC, Royal Academy of Dramatic Art din Londra şi Tisch School of the Arts din New York. Seule a mon mariage este primul ei rol principal într-un lungmetraj iar castingul nu a fost tocmai unul obişnuit: Alina repeta în perioada aceea la Craiova un spectacol de teatru al regizorului britanic Philip Parr, pentru Festivalul Internaţional Shakespeare şi nu a putut merge la casting. Aşa că regizoarea Marta Bergman şi producătoarea Cassandra Warnauts au venit după ea să o vadă şi decizia a fost luată în câteva minute. “Marta mi-a spus că a realizat că eu sunt Pamela de cum am intrat pe uşă. A simţit că eu voi fi Pamela, nu altcineva, deşi făcuseră numeroase casting-uri.”, povesteşte Alina într-un interviu pe Noizz.ro. Seule a mon mariage, o poveste despre emancipare, o urmăreşte pe Pamela, o femeie romă care visează la libertate şi realizează că toate resursele pentru a o obţine se află de fapt în interiorul ei.

Sâmbătă, 10 noiembrie, publicul este aşteptat la întâlnirea cu echipa filmului Alice T, povestea unei adolescente aflată la vârsta la care încă îşi caută reperele şi sensul în drumul către maturizare, totul în contextul relaţiei ei cu mama adoptivă. “Exasperarea şi suspiciunea, autoritatea şi altruismul, pedeapsa şi recompensa, iată câteva repere ale unei relaţii pentru care nu există răspunsuri şi reacţii preambalate şi care invită la o continuă, epuizantă adaptare. O realitate pe care Alice T. o surprinde eficient şi care ar putea, dacă părinţii şi adolescenţii văd împreună filmul, să deschidă o discuţie mai mult decât constructivă despre dificilul tango dintre cele două generaţii.”, citim în cronica filmului din Cinemagia. La discuţie vor fi prezenţi Andra Guţi, care a primit premiul de interpretare la prestigiosul festival de film de la Locarno, regizorul Radu Muntean şi scenaristul Răzvan Rădulescu (Moartea domnului Lăzărescu).

Duminică seara, sucevenii au ocazia să se reîntâlnească cu Valeriu Andriuţă, actorul şi regizorul de teatru şi film care s-a făcut remarcat în filmele lui Cristian Mungiu înainte să facă pasul către o carieră internaţională. La Suceava, Valeriu Andriuţă va vorbi despre filmul Donbass, de Serghey Loznitsa. Filmul va fi precedat de scurtmentrajul Cu unul în plus, regizat de Valeriu Andriuţă. La discuţie va fi prezentă şi monteoza filmului, Iulia Andriuţă.

De neratat este şi filmul Dogman, de Matteo Garrone, lungmetrajul care i-a adus actorului italian Marcello Fonte premiul pentru interpretare masculină la Cannes. Supranumit un western urban, Dogman este povestea lui Marcello, un simpatic frizer de câini, care se trezeşte prins într-o relaţie de putere cu un fost boxer care terorizează întreg cartierul. “Oamenii sunt de fapt câini aici, câteodată fiare turbate (homo homini lupus). Garrone îşi realizează filmul, până la un punct, în solida filieră a neorealismului italian, pentru a o lua apoi pe căi tarantineşti, şi face (foarte) bine ceea ce face. De văzut şi revăzut.”, citim pe Adevărul. Inspirat dintr-o poveste reală, Dogman este cel mai recent film al lui Matteo Garrone, câştigător a două Grand Prix-uri la Cannes (Gomorra, 2008, şi Reality, 2012). Filmul va deschide ediţia din acest an, vineri, 9 noiembrie, la ora 17:30.

Un alt eveniment aşteptat în cadrul Les Films de Cannes a Suceava este proiecţia filmului Our Time, de Carlos Reygadas, duminică, 11 noiembrie, de la ora 14:00. Carlos Reygadas, una dintre cele mai importante şi originale voci a cinematografiei mexicane contemporane, a debutat în secţiunea Quinzaine des Realisateurs, în 2002 cu JapĂłn, care a intrat imediat în vizorul criticilor dar şi al juriului, filmul primind o menţiune specială Camera d’Or. Reygadas a fost selectat pentru prima dată în competiţie la Cannes cu Battle in Heaven, în 2005, apoi, în 2007, a câştigat Premiul Juriului cu Silent Light, un omagiu adus lui Carl Th. Dreyer, film despre o iubire interzisă în mijlocul unei comunităţi de menoniţi din Mexic. Cu Post Tenebras Lux, a obţinut, în 2012, Premiul pentru regie la Cannes.

Our Time este poate filmul cel mai personal al lui Reygadas – care a ales sa spună o poveste despre pasiune, trădare şi libertate. Carlos Reygadas interpretează în Our Time şi rolul principal alături de Natalia Lopez, soţia din viaţa reală. Prezentat în competiţia oficială a festivalului de film de la Veneţia 2018, Our Time i-a adus lui Reygadas comentarii elogioase din partea criticii internaţionale.

Programul complet al celei de-a treia ediţii a Les Films de Cannes a Suceava:

Vineri, 9 noiembrie:

17:30 – DOGMAN, de Matteo Garrone (2018, 102 min, IT). Premiul pentru interpretare masculină, Cannes

19:30 – SEULE A MON MARIAGE, de Marta Bergman (2018, 121 min, BE). ACID, Cannes 2018. În prezenţa actriţei Alina Şerban + Q&A

Sâmbătă, 10 noiembrie

14:30 – GIRL, de Lukas Dhont (2018, 105 min, BE). Premiul pentru cel mai bun film de debut, Camera d’Or, Cannes 2018. Premiul pentru interpretare şi Premiul criticii FIPRESCI în secţiunea Un Certain Regard.

16:30 – BURNING, de Lee Chang-Dong (2018, 148 min, KR). Premiul criticii FIPRESCI pentru cel mai bun film din competiţia oficială, Cannes 2018

19:30 – ALICE T, de Radu Muntean (2018, 105 min, RO, FR, SE). Cea mai bună actriţă – Locarno IFF. În prezenţa regizorului Radu Muntean, a actriţei Andra Guţi şi a scenaristului Răzvan Rădulescu + Q&A

Duminică, 11 noiembrie

14:00 – OUR TIME, de Carlos Reygadas (2018, 173 min, MEX, FR, GER, OLA, SUE). În competiţie, Veneţia 2018.

17:15 – BORDER, de Ali Abbasi (2018, 108 min, SE, DK). Premiul pentru cel mai bun film in sectiunea Un Certain Regard, Cannes 2018

19:30 – DONBASS, de Sergey Loznitsa (2018, 110 min, FR). Premiul pentru regie, Un Certain Regard, Cannes 2018. precedat de scurtmetrajul CU UNUL ÎN PLUS, de Valeriu Andriuţă (2018, 15 min, RO). În prezenţa lui Valeriu Andriuţă – actor şi regizor şi a monteozei Iulia Andriuţă + Q&A.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.