ACTUALITATE

Călător prin Bucovina: Rezervația Natuală 12 apostoli, stane de piatră modelate de natură de-a lungul timpului

Rezervația 12 Apostoli este unică în Bucovina. Adăpostește statui cu forme zoo și antropomorfe, stane de piatră modelate de natură de-a lungul timpului. Rezervația geomorfologică și geologică a fost creată pentru protejarea acestor stânci, reziduri, alcătuite din aglomerate mai rezistente.

Dintre acestea, figura cea mai importantă este cea a “Moşului”, prevăzută cu trei feţe distincte ale chipului uman. Astfel, către poteca ce duce la Valea Haitii (satul Gura Haitii), în figura “Moşului” apare o faţă înaltă şi lată (cu acea “frunte înaltă a zeilor”), tradiţie perpetuată în marile civilizaţii antice, precum Egiptul, mai târziu Maya, ş.a. Spre poteca ce vine dinspre Vârful Lucaciu, de la nord, apare un cap ceva mai redus, cu fruntea mai îngustă, mandibula mai alungită şi continuat cu o barbă ascuţită. O a treia faţă, înaltă şi îngustă, cu un coif pe cap, apare în faţa potecii dinspre Vârful Tămădău.

Originea acestor formațiuni megalitice este certă: modelarea eoliană, dezagregarea fizică, eroziunea aglomeratelor, etc. dar s-au înaintat și ipoteze care susțin “modelări” provocate de om, dar care au rămas la stadiul de ipoteze romantice, seducătoare. Alături de aceste formațiuni se găsesc jnepenișuri și ienupărețe de pe de pe versantul vestic care adăpostesc cocoțul de mesteacăn (Lyrurus tetrix) – monument al naturii, argumente suficiente pentru înființarea în 1971 a acestei rezervații, unică de acest fel în Bucovina. Amănunte asupra genezei, reliefului și aspectului Călimanilor se găsesc la Rezervația forestieră de jenpenis și Pinus cembra (Călimani).

Este situata in partea nordica a marelui crater vulcanic al muntilor Calimani. Activitatea vulcanica si ulterior a agentilor externi a dus la crearea unor forme stancoase deosebite care au inspirat atat folclorul local cat si cultul religios ortodox.

Rezervatia 12 Apostoli reprezinta o zona de 200 hectare ce reuneste formatiuni stancoase sapate in stanca sub forma de reprezentari ale divinitatilor, reprezentari antropomorfe, zoomorfe etc., supranumite si megaliti. Acestea, se pare ca au aparut in urma eroziunii fortelor naturii, in special a vantului, asemenea Babei si Sfinxului din Muntii Bucegi. Exista si ipoteze care arata ca acestea au fost provocate de om, dar au ramas la stadiul de “proiecte” romantice, seducatoare. Mari personalitati au publicat lucrari despre aceasta zona a muntilor Calimani unii emitand chiar teorii ce amintesc de culturile megalitice. Pe partea de vest se gasesc jnepenisuri si ienuparete. Tot in aceasta zona este prezent si un monument al naturii, cocosul de mesteacan Lyrurus tetrix.

Grupul de stanci ce formeaza rezervatia cuprinde mai multe sculpturi fantastice ce atrag numerosi vizitatori, ca de exemplu figura unui mos cu barba, spre nord, a unui batran spre sud, a unui urs cu capul plecat, a unei femei ce aminteste de silueta lui Nefertiti s.a. Ineditul acestor stanci a provocat imaginatia privitorilor, iar unii le-au asemanat cu megalitii din Insula Pastelui.

Rezervatia 12 Apostoli, una dintre cele mai frumoase destinatii turistice din Muntii Calimani. Celor care doresc sa vada cu proprii lor ochi “tarimul gigantilor” le propunem o vizita la aceasta rezervatie, avind ca punct de plecare Vatra Dornei, de unde pana la Gura Haitii mai sunt 28 de kilometri. Din Gura Haitii, se poate ajunge la Rezervatia 12 Apostoli prin Poiana Negri, pe la manastirea Apa Rece.

Calimanii, munti ce-si deapana legendele din perioade dacice si de pe vremea lui Pintea Haiducu, sunt cei mai masivi munti vulcanici din Romania.