ACTUALITATE

Sublocotenentul Ioan Grosaru, comemorat la Păiseni – Cornu Luncii – de Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Sublocotenentul Ioan GROSARU, căzut la datorie în Irak, anul 2007, luna septembrie, ziua 21, a fost comemorat , azi, de Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații, la Păiseni, Cornu Luncii.

Ziua Veteranilor din Tetatrele de Operații este sărbătorită și în România din anul 2014, când a fost adoptată Legea 150/2014, pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat.

În semn de recunoștință, pe data de 11 noiembrie este celebrat și sacrificiul militarilor care au participat la misiuni în afara teritoriului statului român, având ca obiectiv limitarea efectelor acțiunilor teroriste.

Ioan Grosaru s-a născut în municipiul Fălticeni, judeţul Suceava, la data de 24 septembrie 1972. Eroul sublocotenent (p.m.) Ioan Grosaru a îndrăgit meseria armelor, arta fotografiei, poezia şi proza, fiind autorul a patru volume de versuri: „Corabia din furtună”, „Chemare din necunoscut”, „Pasărea de ceară”, „Peregrin la porţile deşertului”, şi a unui  roman – „Fiica Palimariului”.

În perioada august – noiembrie 2005 a participat  la misiunea ISAF „Enduring Freedom” din Afganistan, făcând parte din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab” din Craiova, cunoscut în afara teritoriului naţional şi sub denumirea „Scorpionii Roşii”, fiind apreciat şi recompensat, chiar de către actualul şef de stat major al Brigăzii 18 Infanterie „Banat”, colonel dr. Gabriel Toma, pe atunci comandant al „Scorpionilor Roşii”.

Începând cu data de 1 august 2007, eroul sublocotenent (p.m.) Ioan Grosaru a participat la misiunea „Iraqi Freedom”, făcând parte din Batalionul 32 Infanterie „Mircea”, ce mai poartă denumirea şi de „Scorpionii Galbeni” din Timişoara, batalion comandat de locţiitorul comandantului Brigăzii 18 Infanterie „Banat”, colonel Cristian  Dinulică. La puţin timp după întoarcerea din teatrul de operaţii, colonelul Dinulică declara: „În această misiune am trecut prin momente grele, când Dumnezeu a hotărât că trebuie să plătim tributul de sânge al păcii şi libertăţii pentru care am luptat şi vom lupta în continuare”.

Eroul sublocotenent (p.m.) Ioan Grosaru a fost decorat cu Medalia „NATO non-art. V” – 2005 şi Ordinul Naţional „Steaua României, în grad de cavaler pentru militari, post-mortem cu însemn de război”.