În Ajunul Crăciunului și în Ajunul Bobotezei, în Bucovina, preotul umblă din casă în casă

Bucovina este zona în care tradiţiile din Ajunul Crăciunului și în Ajunul Bobotezei se păstrează cu sfinţenie. În majoritatea satelor din judeţul Suceava dar și în orașe, în Ajunul Crăciunului și a Bobotezei, copii umblă din casă în casă pentru a vesti sosirea preotului cu icoana și respectiv, “cu crucea”.

Grupul strigă de trei ori Chiraleisa, de aceea obiceiul se numeşte “Chiraleisa”, care în traducere din limba greacă înseamnă “Fie-ţi milă, Doamne”!. Copiii primesc colăcei, nuci, mere, prăjituri şi uneori bani.

În Bucovina, preotul este însoţit şi de gospodari din sat care merg la vecini cu lumânări aprinse, strigând “Chiraleisa!”. Aici ei sunt serviţi cu bucate de post stropite cu aghiasmă. Odată cu venirea preotului, gospodinele prind de crucea acestuia cel mai frumos fuior de cânepă, crezând că de firele fuiorului se vor încurca toate relele sau că acesta se va transforma în punte peste care vor trece sufletele morţilor. În Ajunul Bobotezei, se pregăteşte o masă pe care se pune fân sau otavă şi câte un bulgăre de sare în fiecare colţ, peste care se pune o faţă de masă. Deasupra se aduc 12 feluri de mâncare de post, din care nu lipseşte coliva de grâu fiert şi preparatele din peşte. După sfinţirea mesei, fânul, sarea şi o parte din bucate se adaugă în hrana animalelor pentru a fi protejate.