Peste 28 de tone de produse pirotehnice, confiscate de poliţişti în urma acţiunii “Foc de artificii”

De la declanșarea acțiunii naționale „FOC DE ARTIFICII”, Poliția Română a desfășurat mii de acțiuni de verificare a legalității operațiunilor cu articole pirotehnice, ridicând, în urma neregulilor depistate, peste 28 de tone de produse, în valoare de aproape 1.200.000 de lei.

Numai în cursul acțiunilor din ultimele 3 zile, polițiștii au indisponibilizat 8.900 de kilograme de articole pirotehnice.

VIDEO:

În perioada 19 noiembrie – 30 decembrie a.c., polițiștii din toată țara, sub coordonarea Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase a Poliției Române, au organziat 3.469 de acţiuni și controale în complexe, pieţe şi alte obiective și au verificat activitatea a 1.198 de persoane fizice şi juridice, autorizate să deruleze operațiuni cu articole pirotehnice.

În urma activităților, polițiștii au constatat 1.016 infracţiuni și au depistat 1.012 persoane fizice şi juridice neautorizate, față de 1.020 de persoane fiind efectuate cercetări în cauze penale.

Totodată, au fost confiscate 28.453 de kilograme de articole pirotehnice (din categoriile F1, F2, F3 și F4), în valoare de peste 1.190.000 de lei și au fost retrase 8 autorizații de comercializare, fiind aplicate și 239 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproape 225.000 de lei.

Pentru protejarea copiilor și tinerilor cu privire la implicarea în eventuale evenimente cu articole pirotehnice, polițiștii au desfășurat 2.487 de activități de informare în școlile din țară.

* * *

Numai în ultimele 3 zile, polițiștii au organizat 459 de controale în complexe și pieţe și au controlat 174 de persoane fizice şi juridice autorizate să opereze cu articole pirotehnice. Alte 281 au fost descoperite fără autorizație. Au fost întocmite dosare penale pentru 283 de infracțiuni constatate, fiind cercetate 263 de persoane, iar pentru alte nereguli, au fost aplicate 23 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 21.000 de lei.

Valoarea celor 8.900 de kilograme de produse pirotehnice, ridicate în aceste zile, se ridică la 272.500 de lei.

Exemple:

*

La data de 28 decembrie a.c., polițiștii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din Gorj au efectuat 3 percheziții domiciliare pe teritoriul județului, la locuințele unor persoane cercetate pentru infracțiuni la regimul articolelor pirotehnice. Au fost ridicate 1.393 de kilograme de articole pirotehnice din categoriile F2, F3, F4, P1 și P2, deținute fără drept în vederea comercializării.

În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept, faptă prevăzută și pedepsită de Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive republicată.

*

În București, controalele din ultimele două săptămâni, organizate în colaborare cu jandarmi, s-au concretizat în depistarea, în mod repetat, a unor persoane care vindeau  ilegal articole pirotehnice.

În cauză, s-a întocmit dosar penal, în care se efectuează cercetări, sub  supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 2, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept.

La data de 29 decembrie a.c., au fost puse în executare 11 mandate de percheziție, iar în urma acțiunii au fost indisponibilizate aproximativ 3.000 de kilograme de articole pirotehnice, față de 39 de persoane fiind efectuate cercetări, privind săvârșirea infracțiunii de operațiuni fără drept cu articole pirotehnice.

Distribuire articol