Călător prin Bucovina. Vatra Dornei – împărăția apelor minerale

La confluența Bistriței Aurii cu râul Dorna, apărată de Carpați, se află “Perla Bucovinei”, sau ”împărăția apelor minerale„, așa cum este supranumit orașul Vatra Dornei. Situat la o altitudine de 802 m în Depresiunea Dornelor, la 112 km distanță de Suceava și 89km de Bistrița Năsăud, orașul Vatra Dornei este locul unde ai vrea să trăiești, dacă ar fi să alegi. Zona are un climat temperat continental de nuanță alpină, cu o temperatură medie anuala de 4,5 grade C.

Precipitatiile bogate si relieful sub forma de terase au favorizat dezvoltarea unei intinse panze freatice, care iese la lumina sub forma de izvoare cu apa minerala. Se poate spune ca aici ne aflam intr-o adevarata imparatie a apelor minerale, exploatate si industrial la Poiana Negri, Sarul Dornei si Floreni.


Localitatea Vatra Dornei a apărut la sfârșitul secolului al XVI-lea, în timpul domniei lui Aron Tiranul, fiind atestată ca popas și punct de vamă în 1592 și ca așezare rurală din 1641. De asemenea călugărul Rogerius din Oradea relatează în cartea sa „Carmen miserabile” că în timpul marii invazii tătare din 1241, un corp de armată tătăresc a trecut prin pădurile dintre Rusia și Cumania, adică regiunea orașului Vatra Dornei, pe un drum care astăzi se numește „drumul tătarilor”.

În anul 1770 au început, la Vatra Dornei primele exploatări de minereu de mangan, iar din anul 1780 s-a înființat acolo o stație de poștă. Astfel localitatea apare menționată documentar în anul 1857 ca târg.Încă din secolul al XVIII-lea, orașul Vatra Dornei este recunoscut ca o importantă destinație turistică în Europa. În aceea perioadă austriecii își petreceau vacanțele aici pentru a putea beneficia de serviciile balnare oferite de oraș.În anul 1806 medicul Ignatz Pluschit efectuează câteva teste pe apele minerale de la Vatra Dornei, reușind să dovedeacă minunatele calități curative ale acestor ape. Astfel la numai doi ani de la aceste analize, în 1808, au fost construite instalații pentru tratamente balneare.

Acesta fiind începutul stațiunii balneo-climaterice Vatra Dornei. În anul 1812 aproximativ 50.000 de sticle au fost îmbuteliate pentru expedierealor în diverse orașe europene. În anul 1895 este construit aici un sanatoriu balnear modern. Iar în anul 1908 Vatra Donei este declarat oraș. Locul s-a dezvoltat uimitor de-al lungul secolului trecut devenind una dintre cele mai importante stațiuni balneoclimaterice din România.

De asemenea Vatra Dornei este un important centru turistic, un loc propice pentru odină și pentru eliminarea stresului acumulat în timpul serviciului. Zona oferă turiștilor pasionați de drumeții montane, cadrul perfect, existând aici drumuri către masivele Rarău și Giumalău. De asemenea tot aici se pot practica și sporturi de iarnă, fiind amenajate pârtii de bob, schi sau săniuș. Vatra Dornei este legat de vf.Dealul Negru de o linie de telescaun.În ceea ce privește obiectivele de interes cultural și turistic din Vatra Dornei, sunt de amintit bisericile cu hramurile ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel” (construită înainte de 1710) și ”Nașterea Maicii Domnului” (1763), Cazinoul Băilor (1896), clădirile izvoarelor Unirea (1896), Santinela (1896) și ale vechilor băi (1898), edificiile Primăriei (1897), Bibliotecii (1901), Gării C.F.R. (1902) și Poștei (1929), Muzeul Dornelor (fondat în 1954) cu secții de etnografie, cinegetică, artă, științele naturii, un parc natural (50 ha), amenajat în 1862, azi declarat rezervație dendrologică.

Distribuire articol