Călător prin Bucovina: Călimanul „muntele ascuns” asupra căruia 12 apostoli veghează

Munţii Călimani, aflaţi în Carpaţii Orientali, între Moldova şi Transilvania, își deapănă legendele din perioade dacice şi de pe vremea lui Pintea Haiducul; Ei, munții aceștia, de fapt, sunt cei mai masivi munţi vulcanici din România. Munții Călimani sunt, alături de Gurghiu și Harghita, cei mai tineri din România, craterele vulcanice care i-au format stingându-se acum 1,8 – 5 milioane de ani (Cuaternarul inferior). Sunt constituiți din alternanțe de lave, aglomerate și cenușă și din cauza activităților postvulcanice în structura lor s-au produs acumulări de limonit (minereu de fier cristalizat) și sulf.

Cariera de sulf

Călimaniul este cel mai înalt munte din tot lanțul vulcanic românesc, altitudinea maximă fiind atinsă în Pietrosul Călimanului, 2.100 de metri, zonă alcătuită din stive de lave andezitice, care se dezagregă ușor și care au dus la acumulări de blocuri dispuse haotic și grohotișuri ce curg pe pante. Personalitatea acestui munte este dată de imensa cupolă vulcanică, cu altitudini de 1.800 – 2.000 de metri, ale cărei vârfuri delimitează caldera ferestruită de obârșiile Negrei Șarului, crater cu diametru de 10 kilometri.

Pietrele Roșii

Munţii Călimani, aflaţi în Carpaţii Orientali, între Moldova şi Transilvania, își deapănă legendele din perioade dacice şi de pe vremea lui Pintea Haiducul; Ei, munții aceștia, de fapt, sunt cei mai masivi munţi vulcanici din România. Munții Călimani sunt, alături de Gurghiu și Harghita, cei mai tineri din România, craterele vulcanice care i-au format stingându-se acum 1,8 – 5 milioane de ani (Cuaternarul inferior).

Sunt constituiți din alternanțe de lave, aglomerate și cenușă și din cauza activităților postvulcanice în structura lor s-au produs acumulări de limonit (minereu de fier cristalizat) și sulf. Călimaniul este cel mai înalt munte din tot lanțul vulcanic românesc, altitudinea maximă fiind atinsă în Pietrosul Călimanului, 2.100 de metri, zonă alcătuită din stive de lave andezitice, care se dezagregă ușor și care au dus la acumulări de blocuri dispuse haotic și grohotișuri ce curg pe pante. Personalitatea acestui munte este dată de imensa cupolă vulcanică, cu altitudini de 1.800 – 2.000 de metri, ale cărei vârfuri delimitează caldera ferestruită de obârșiile Negrei Șarului, crater cu diametru de 10 kilometri.

.

La extremitatea nordică a culmii dintre Dorna şi Neagra Şarului, stane de piatră, lavă cimentată şi mâncată de timp, de ploi şi de vânt, cu forme zoomorfe și antropomorfe, stau mărturie ritualurilor străvechi, din vremea dacilor. Întreg complexul poartă numele de “12 Apostoli”. Potrivit legendelor, Călimanul era ”muntele ascuns”, un loc pentru ceremonii dacice, iar ”statuile” din complexul 12 Apostoli sunt, de fapt, oameni necredincioși care au fost pedepsiți de Dumnezeu prin pietrificare.
De-a lungul a 11 km, cât ţine traseului tematic cei 12 Apostoli veghează de mii de ani. Moşul, Mucenicul, Mareşalul, Nefertiti, Ramses, Guşterul sunt doar câteva dintre denumirile bizare pe care ”statuile” le-au primit de-a lungul timpului.

Sfinxul din Călimani

Li se mai spun şi Pietrele Roşii, iar unii călători le aseamănă cu sculpturile uriaşe din Insula Paştelui. Grupul de stânci ce formează rezervaţia cuprinde mai multe „sculpturi” fantastice ce atrag numeroşi vizitatori, ca de exemplu figura unui moş cu barbă, spre nord, a unui bătrân spre sud, a unui urs cu capul plecat, a unei femei ce aminteşte silueta lui Nefertiti s.a. Printre acestea se remarca figura misterioasa a Moşului, ce prezintă trei faţete distincte, toate cu chip uman.


Ineditul acestor stânci a provocat imaginaţia privitorilor, iar unii le-au asemănat cu megaliţii din Insula Paştelui. Cei 12 Apostoli, isi au originea in actiunea milenara de erodare a vantului si ploilor asupra rocilor vulcanice, neexcluzandu-se totusi nici varianta interventiei unor creatori stravechi de simboluri.

În timp ce unii cred că cei 12 Apostoli, îşi au originea în acţiunea milenară de erodare a vântului şi ploilor asupra rocilor vulcanice, alții spun că ele sunt sculpturi veritabile realizate de daci sau chair de o civilizaţie necunoscută dinaintea dacilor…

Distribuire articol