Proiect de lege pentru creșterea vârstei de pensionare la poliţişti şi militari. Ce beneficii ar putea obține

Un senator vrea să îi scoată la pensie mai târziu pe poliţişti şi militari, respectiv să crească limita de vârstă de la 45 la 50 de ani. Pe de altă parte, sindicaliștii din domeniu spun că dacă s-ar întâmpla asta, o să avem poliţişti bătrâni şi gardieni de penitenciare obosiţi.

În Belgia, Franţa şi Germania, cadrele militare ies la pensie cel mai devreme la 52 de ani. Cu acest argument, plus lipsa de personal de la noi, un senator social-democrat propune ca militarii și politiștii să lucreze mai mult.

Nu este normal ca un personal civil să iasă la pensie la 62-65 de ani şi personalul militar la 38-40. Înteleg, sunt condiţii grele de muncă, dar şi în viaţa civilă sunt sectoare de activitate cu condiţii mult mai grele”, spune parlamentarul PSD.

Vestea i-a necăjit şi mai mult pe poliţişti şi gardienii de la penitenciare.

„Nu putem să lucrăm în cârje, să ne ducem cu bătrâni să asigurăm ordinea publică, nu putem să ne ducem cu bătrâni care să lucreze într-un penitenciar”, susține Sorin Dumitrașcu, expert penitenciare.

„Era necesară o discuție cu noi, cu sindicatele, pentru că ei nu înțeleg sistemul, sau măcar să negociem”, susține liderul Sindicatului Național al Polițiștilor, Dumitru Coarnă.

În sprijinul ideii de a creşte vârsta de pensionare pentru poliţişti şi militari, parlamentarul care propune legea, senatorul PSD Liviu Brăiloiu, adaugă şi compensaţii: două procente în plus la pensie, pentru fiecare an lucrat suplimentar.

sursa: digi24.ro