Senatorul Virginel Iordache are numai aprecieri pentru colectivul de fizicieni de la Măgurele

Mai sunt și politicieni români care văd și partea bună a țării noastre. Printre puținii din această categorie se numără și senatorul PSD de Suceava, Profesorul Virginel Iordache, care apreciază colectivul internațional de specialiști de la Măgurele, care a înregistrat noi succese.

„Laserul de la Măgurele, ELI-NP, a atins cea mai mare putere din lume. S-a întâmplat, acum câteva zile, când cercetătorii de la Institutul Naţional pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, de la Măgurele, ce sunt parte a proiectului european ELI-NP, au reuşit să atingă o putere stabilă a laserului de 7 petawaţi.
„Anul trecut s-a atins puterea intermediară care de fapt era conform planului de 3 petawaţi, iar acum intră în testele finale pentru puterea nominală de 10 petawaţi, confirmâdu-se, că s-a atins deja puterea cea mai mare din lume, de 7 petawaţi”, a afirmat academicianul Nicolae Zamfir, directorul general al proiectului.
Pentru curioși iată câteva repere:
În 21 octombrie 2014, cel mai puternic laser din Europa a fost inaugurat la Măgurele.

În 2016 au fost aduse primele componente şi va deveni complet operaţional în acest an. Astfel, cercetătorii vor putea face experimente în diverse domenii, printre care şi cel medical.
Denumit pe scurt „Laserul de la Măgurele”, ELI-NP este format din două componente: prima este formată din două lasere de mare putere (două braţe a câte 10 petawaţi fiecare, 10 petawaţi însemnând 10% din puterea Soarelui), şi un generator de radiaţii gamma cu caracteristici performante.
Ideea de ELI-NP ( Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) s-a născut în 2005, la iniţiativa comunităţii europene a cercetătorilor laserişti şi în principal a cercetătorului francez Gérard Mourou, care în 2018 a primit premiul Nobel pentru Fizică, alături de Arthur Ashkin şi Donna Strickland. Cercetătorii Gérard Mourou şi Donna Strickland au primit premiul Nobel pentru metoda lor de a genera pulsuri optice ultrascurte şi de înaltă intensitate.

În premieră mondială, aici se va realiza intersectarea de fascicule laser cu fascicule provenind din radiaţii gamma. 
Beneficiile aduse ştiinţei vor avea aplicabilitate în medicină, întrucât laserele de mare putere vor putea anihila tumori canceroase evitând efectele secundare generate de terapiile actuale. Pe de altă parte, cu ajutorul laserelor de mare putere s-ar putea elimina mult mai rapid deşeurile radioactive – izotopii cu viaţă de milioane de ani s-ar transforma în izotopi cu viaţă de ore sau zile„, scrie profesorul Iordache pe contul său de Facebook..