ACTUALITATE

Polițiștii, mereu la datorie

Peste 2.000 de patrule de polițiști au acționat în lunile ianuarie și februarie pentru ca persoanele care folosesc transporturile aeriene, navale și feroviare să ajungă în siguranță la destinație.  De asemenea, intervenția promptă a polițiștilor a salvat viața unei persoane care se afla într-o situație de pericol pe calea ferată. 

La acțiunea coordonată de Direcția de Poliție Transporturi, în perioada 11 ianuarie – 15 februarie 2019, au participat toate structurile teritoriale de transporturi. Astfel, polițiștii au fost prezenți în 195 de gări, aerogări, obiective economice, rute feroviare și navale pentru prevenirea faptelor antisociale, asigurarea respectării legii și pentru a răspunde solicitărilor cetățenilor.

Polițiștii au efectuat peste 2.000 patrule în stațiile de cale ferată și au fost prezenți în peste 2.200 de trenuri de călători pentru a se asigura că oamenii ajung cu bine la destinație.

Pe lângă prezența activă în zonele cu aflux mare de călători, polițiștii au depistat 50 de persoane urmărite național și internațional, precum și 62 de minori lipsiți de supraveghere care au fost redați familiilor sau internați în centre de plasament.

În această perioadă, polițiștii de la transporturi au desfășurat 112 acțiuni pentru prevenirea furturilor, contrabandei și a migrației ilegale, precum și pentru verificarea legalității activităților de comerț și taximetrie, în zona gărilor, porturilor și aeroporturilor.

În urma activităților desfășurate, polițiștii au întocmit 481 de dosare penale în care efectuează cercetări pentru stabilirea cu exactitate a situației de fapt și tragerea la răspundere a celor responsabili de comiterea unor fapte penale.

Polițiștii au identificat 404 persoane bănuite de comiterea unor infracțiuni, 302 dintre acestea fiind depistate în flagrant delict. De asemenea, au depistat 26 de persoane ce dețineau ilegal droguri, iar  de la 12 persoane care sunt cercetate pentru contrabandă polițiștii au ridicat peste 13.000 de țigarete.

În cadrul dosarelor penale instrumentate, polițiștii au efectuat 16 percheziții domiciliare la persoane bănuite de furturi din vagoane de marfă, furt de relee din sistemul feroviar și fapte de tâlhărie.

Față de 33 de persoane a fost luată măsura reținerii, pentru 15 dintre acestea instanțele de judecată au dispus măsura arestării preventive pentru 30 de zile, iar față de 4 a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

Pe parcursul acțiunii, polițiștii de la transporturi au aplicat peste 1.000 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproape 500.000 de lei, celor care au încălcat normele în vigoare. De asemenea, au  confiscat bunuri în valoare de peste 85.000 de lei.