După aproape 5 ani, s-a finalizat ancheta de la Restaurantul Trafic din Câmpulung Moldovenesc unde au murit trei oameni

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au finalizat ancheta în cazul exploziei produsă la 30 noiembrie 2014 în restaurantul Trafic din Câmpulung Moldovenesc în urma căreia au murit trei persoane. Procurorii au dispus trimiterea în judecată a firmei SC Euroconcept SRL și a administratorului Neculai Sorin Covătaru. Inculpații sunt judecați pentru pentru săvârşirea infracţiunilor de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă și distrugere din culpă.

Conform procurorilor, restaurantul Trafic funcționa din noiembrie 2013, cu program non-stop, fără a avea avizul de specialitate de la ISU Suceava. Bucătăria funcționa într-o încăpere alăturată localului, alimentele fiind preparate la un aragaz pentru uz casnic şi o maşină profesională de gătit, achiziţionată second hand. Pentru reducerea cheltuielilor, administratorul Neculai Sorin Covătaru a cumpărat butelii ucrainene pe care le încărca cu gaz petrolier lichefiat la benzinăriile din oraș. Butelia cu GPL alimenta maşina de gătit prin intermediul unui furtun de presiune normal.

În noaptea de 29 spre 30 noeimbrie 2014, o butelie ucraineană încărcată cu GPL a fost adusă în bucătărie. Butelia a explodat la ora 3.29. Trei persoane au murit, o alta a suferit arsuri de gradul I și II pe față, brațe și corp, restaurantul a fost grav avariat, iar două mașini din parcare a fost de asemenea avariate.

Procurorii au constatat că administratorul nu avea voie să încarce buteliile cu GPL, iar cele trei butelii ucrainene n-au mai fost verificate de ISCIR din 1995.

Conform expertizei, explozia s-a produs din cauza ruperii ceasului regulator de la butelia ucraineană care alimenta cu gaz mașina de gătit, ce a avut drept consecință ruperea ștuțului de prindere a ceasului regulator și eliberarea gazului în incinta bucătăriei, acesta aprinzându-se instantaneu. Gazul aprins a format o flacără care a lovit butelia ucraineană încărcată cu GPL, la partea superioară, încălzind metalul până la incandescență fapt ce a avut drept consecință creșterea vertiginoasă a presiunii din recipient până la o valoare la care virola buteliei a cedat, producându-se astfel explozia și incendiul

Procurorii au instituit sechestru asigurator asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, prezente și viitoare ale inculpaților până la concurența sumei de 108.000 euro. Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc.