Lipsă mare de procurori la DNA

Şeful DNA, Călin Nistor, le-a cerut premierului şi ministrului Justiţiei măsuri de urgenţă pentru numirea procurorilor şefi la cele două secţii unde delegările expiră în 22 de zile, iar după OUG 7 nu au fost prelungite.

”Ca urmare a şedinţei procurorilor din cadru Direcţiei Naţionale Anticorupţie., întruniţi în Adunare generală la data de 26 februarie 2019, Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie este abilitat să vă transmită următoarele:

La data de 27 februarie 2019, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, domnul Nistor Călin, a informat primul ministru al României şi pe ministrul Justiţiei despre situaţia creată la nivelul instituţiei ca urmare a intrării în vigoare a O.U.G. nr. 7/2019 prin care s-au modificat dispoziţiile art.57 din Legea nr.303/2004, în sensul că procurorii pentru care numirea se face de Preşedintele României nu pot fi delegaţi în funcţii de conducere, coroborat cu dispoziţia prin care delegările în funcţii de conducere încetează în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a acestui act normativ.

Concret, în documentele respective se arată că, din data de 20 martie 2019, Secţia de combatere a corupţiei şi Secţia judiciară penală din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie rămân fără procurori şefi, prin expirarea delegărilor (posturile respective sunt vacante din datele de 21.11.2016, în cazul Secţiei de combatere a corupţiei respectiv 17.09.2018 şi 14.01.2019, în cazul Secţiei judiciară penală).

Interzicerea delegărilor în funcţiile de conducere va bloca activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi o va pune în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile legale, având în vedere că nu vor mai putea fi verificate rechizitoriile de către procurorul şef secţie şi implicit nu vor putea fi traşi la răspundere autorii faptelor penale (introducerea art. 57 alin.71 din Legea nr. 303/2004).

În şedinţa din 26 februarie 2019, Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a decis respingerea propunerilor formulate de către Direcţia Naţională Anticorupţie de prelungire a delegărilor în funcţiile de procuror şef al celor două Secţii amintite mai sus.

La adoptarea acestei hotărâri s-a avut în vedere prevederile O.U.G. nr. 7/2019 care interzic delegările în funcţii de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de Preşedintele României.

Cu aceeaşi ocazie, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, domnul Nistor Călin, le-a solicitat celor doi înalţi demnitari să dispună măsurile de urgenţă ce se impun pentru declanşarea procedurii de numire a celor doi procurori şefi secţie, având în vedere şi intervalul de 22 de zile rămas până la expirarea delegărilor.

Se constată încă o dată că acest act normativ s-a emis fără a se avea în vedere situaţia concretă a funcţiilor de conducere vacante, existente la nivelul Ministerului Public.

În opinia noastră deblocarea acestei situaţii care este comună şi altor unităţi de Parchet nu se poate realiza decât prin abrogarea în totalitate a O.U.G. nr. 7/2019, deoarece indiferent de procedura urmată nu este posibilă ocuparea posturilor respective, mai ales că acestea nu au fost ocupate o perioadă lungă de timp şi nu din culpa Direcţiei Naţionale Anticorupţie„, se artă într-un comunicat de presă.

Distribuire articol