Un nou caz de pestă porcină, la un mistreț, la Ibănești

Un porc mistreţ vânat în timpul unei partide de vânătoare desfăşurată pe fondul 49 Ibăneşti, administrat de Asociaţia Huntsman Ship, era purtător al virusului pestei porcine africane, a anunţat, azi, într-o şedinţă a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor, prefectul Dan Şlincu.

Potrivit acestuia, mistreţul a fost împuşcat în urmă cu două zile, iar analizele de laborator au confirmat, joi, prezenţa pestei porcine africane.

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Minodora Vasiliu, a cerut sprijinul populaţiei pentru a diminua efectele pestei porcine africane în judeţul Botoşani.

Avem puncte slabe şi aici mă refer la faptul că avem graniţă comună cu Ucraina în care porcul mistreţ se mişcă dute-vino. Nu înseamnă că, dacă împuşcăm porcii pe fondul de vânătoare de la Ibăneşti, nu o să mai fie porci. Ei se mişcă între cele două ţări. Avem oameni care pot culege lemne cu căruţa noaptea sau pot face braconaj. Dacă populaţia nu înţelege că trebuie să îşi respecte obligaţiile, nu putem face faţă virusului pestei porcine africane. Toţi cei de aici reprezentăm instituţii care muncim, ca, şi de Crăciunul din 2019, să existe un porc pe masa populaţiei din Botoşani, dar nu putem singuri’, a afirmat Vasiliu.

Mistreţul vânat marţi este cel de-al 12 cu pestă porcină africană descoperit în ultima lună la Botoşani.

Distribuire articol