Un localnic din Vicovu de Sus este pasionat de creșterea prepelițelor japoneze

Un sucevean  crește de ani buni peste 1000 de prepelițe japoneze. El  deține singura fermă de prepelițe din județ și a transformat pasiunea într-o mică afacere de familie. Bărbatul povesteşte că s-a apucat de această afacere, după ce el s-a tratat cu ouă de prepeliţă, suferind de ulcer.  România încă nu a ieşit din criză, tot mai mulţi oameni nu îşi găsesc de muncă iar firmele dau faliment pe capete. Şi dacă asta nu ar fi de ajuns, în fiecare vară absolvenţii de facultate îngroaşă semnificativ numărul şomerilor.

În acest context se dezvoltă o afacere puţin mai neobişnuită: creşterea prepeliţelor. Ion  Buzduga din orașul sucevean Vicov de Sus este singurul crescător autorizat de prepelițe din județul Suceava . El a reușit cu puțini bani să-și încropească o mică fermă de păsări. Afacerea lor se bazeză pe proprietățile tămăduitoare ale ouălor de prepeliță.

 În  microferma familie cresc peste 1000 de prepelițe  Suceveanul susține că pentru dezvoltarea afacerii nu a fost nevoie de investiții masive ci de pasiune și rabdare.   

Ion Buzduga  spune că sunt foarte mici, prepeliţele abia ajung la 100 de grame, în timp ce masculii nu depăşesc nici la maturitate 80 de grame, astfel explicându-se şi de ce carnea este atât de scumpă.

Crescătorul îşi hrăneşte prepeliţele numai cu mâncare naturală, formată în cea mai mare parte din porumb şi grâu, combinat cu calciu furajer şi făină de lucernă.  Suceveanul  a câștigat încrederea oamenilor și are clienți fideli. Comenzile vin din zona unde locuiește dar și din afară.

Crescătorul îşi vinde ouăle de prepeliţe la magazinele din Suceava, dar şi în străinătate .

Ioan Buzduga povesteşte că s-a apucat de această afacere, după ce el s-a tratat cu ouă de prepeliţă, suferind de ulcer. Ouăle de prepeliță  sunt căutate datorită proprietăţilor curative extraordinare.

Vicoveanul  vrea din plin să contribuie la sănătatea oamenilor și vrea ca de la anul viitor să adauge la tratamentu și plante medicinale.În acest sens a achiziționat deja un uscator pentru uscarea acestora .Ouăle de prepeliță tratează boli precum hipertensiune arterială, ulcer, tulburări digestive, conjunctivite, urticarii, tuse convulsive, TBC, afecţiuni hepatice, renale, diabet zaharat, alergii, astm bronşic, anemie, impotenţa, guta, migrene, neurastenie, obezitate; dizolvă depunerile de colesterol şi impiedică formarea altora, previne arterioscleroza, regenerează sistemul nervos. Deşi este de 5 ori mai mic decât un ou de găină, conţine de 15 ori mai multă vitamina B2, de 6 ori mai multă vitamina B1 şi de 5 ori mai mult fier.