Deputatul PSD, Alexandru Rădulescu: Nu mă mai surprinde faptul că președintele Consiliului Județean Suceava ignoră intenționat toate aceste evidențe

Turismul a constituit întotdeauna un factor fundamental al dezvoltării economice a județului Suceava susținut în primul rând de frumusețea cadrului natural, de patrimoniul istoric și religios lăsat de înaintașii noștri și de patrimoniul folcloric și gastronomic generat în timp de eterogenitatea etnică și culturală a acestui spațiu.

Constat, în ultima perioadă, din mass-media locală și din statisticile de specialitate că această activitatea s-a intensificat mult în ultimii 2-3 ani, că numărul turiștilor a crescut foarte mult și aflu acum că gradul de ocupare al unităților turistice de primire, pentru perioada Sărbătorilor Pascale, se apropie de 100%.

Consider că acest fapt, pe lângă premisele naturale și culturale menționate mai sus, se datorează în mare parte și unui management bun al Guvernului PSD – ALDE în domeniul social și turistic.

Deoarece au crescut salariile (salariul mediu cu 36%), pensiile( 27%), bursele elevilor și studenților, ajutoarele sociale, puterea netă de cumpărare(cu 26%), deoarece s-au luat și măsuri directe precum gratuități de transport pentru elevi, studenți și pensionari și s-au  acordat vouchere de vacanță pentru salariați a crescut mult posibilitatea fiecăruia de a-și permite să meargă în vacanță.

Pe de altă parte Guvernul a luat și măsuri  directe menite să vină în sprijinul agenților economici care își desfășoară activitatea în turism: a fost redus TVA – ul în domeniu la 5%(cel mai redus din U.E), a fost plafonat prețul la gazele naturale, a fost redus TVA – ul la serviciile de apă și canalizare la 9% și de curând a demarat programul destinat stațiunilor balneare prin care se finanțează cu până la 200.000 euro diverse activități turistice.

În ceea ce privește direct județul Suceava mai pot aminti și alte repere ale implicării Guvernului PSD–ALDE în favorizarea dezvoltării turismului: declararea unor localități sucevene drept stațiuni de interes național (Poiana Stampei, Cacica, Pojorâta, Sucevița, Dorna Candreni), reabilitarea unor căi rutiere ce facilitează accesul turiștilor în județ (DN 17, DN 17A, DN 17B, DN  2, DN 2E precum și 8 drumuri județene printre care și cele din zona turistică Mălini – Slatina), finanțarea unor infrastructuri turistice (precum pârtia de schi de la Câmpulung Moldovenesc). Admit și faptul că promovarea turistică e foarte importantă în dezvoltarea acestui domeniu.

Nu mă mai surprindefaptul că președintele Consiliului Județean Suceava ignoră intenționat toateaceste evidențe. Nu mă miră nici faptul că dumnealui încearcă să-și atribuierolul esențial în dezvoltarea turismului sucevean(situație ce mă duce cu gândulla o foarte cunoscută fabulă), mă miră însă că, probabil încă, nu-și atribuiecalitatea de ctitor al mănăstirilor bucovinene sau nu-și asumă paternitateagastronomiei locale – repere esențiale ale destinațiilor turistice din județ.

sursa:comunicat deputat PSD Alexandru Rădulescu