Foto/Peste 20 de gospodine din Adâncata și-au etalat astăzi, gastronomia în cadrul celei de a VII a ediții a ,,Festivalului produselor din Post,,

Peste 20 de gospodine din comuna suceveană Adâncata și-au etalat astăzi,  gastronomia în cadrul celei de a VII  a ediții a ,,Festivalului produselor din Post,,.

Dacă la prima ediție au fost în jur de 10 localnice care prezentau aceste produse,de la an la an numărul participantelor a crescut. Inițiativa organizării acestei manifestări  a aparținut Elenei Cucu, soția primarului  comunei și a avut sprijinul  preotului Bisericii de lemn Sf. Dumitru, Mitu Pascal.

Imediat după slujba religioasă, majoritatea credincioșilor au  participat  la „Degustarea produselor tradiţionale de post”.

Între mâncăruri s-au numărat iahnie de fasole, sărmăluțe cu ciuperci, sărmăluțe cu crupe,  salată orientală, pifteluțe de urzici, mâncările rece de hribi, salată de vinete,  salată de ciuperci  precum şi prăjituri şi cozonaci de post. Nu a lipsit nici vinul. Așa cum era de așteptat  toate produsele au fost apreciate de cei care prezenți iar  organizatorii au oferit gospodinelor participante câte o diplomă, dar şi un cadou cu  produse de bucătărie. Festivalul este organizat pentru a păstra tradițiile și mâncărurile tradiționale și de a-i îndemna pe credincioși să postească.

Preotul Mitu Pascal a spus că  acest festival reprezintă ,,o șansă de a comunica mai bine între noi în această perioadă a Postului Mare, perioadă ce presupune un efort  din partea credincioșilor,,.

,,Suntem oameni care trăim în lume ,nu în mănăstire ca să ne izolăm și încercăm să ne împăcăm unii cu alții,încercăm să  ne apropiem unii de alții ca să întâmpinăm sărbătoarea Învierii într-o stare de iubire, pace și înțelegere. Ce–i mai frumos decât atunci când ne unește sfânta împărtășanie dar  și partea aceasta trupească a  cinei, care o   întâlnim des în Sfânta Evanghelie, Masa bucuriei, a binecuvântării și a dragostei  dintre noi. Consider manifestarea aceasta  ca o una a iubirii, a înțelegerii și a apropierii dintre noi .Mulțumesc doamnei Lenuța Cucu că a avut această inițiativă, domnului primar dar nu în ultimul rând, credincioaselor pentru că ele participă , ele s-au ostenit și au venit aici să ne împărtășească nu numai din experiența culinară ci și din dragostea pe care o au față de biserică și față de noi,cei care participăm la slujbă,, a spus fața bisericească.

La rândul său, primarul comunei Viorel Cucu a spus că se simte deja  onorat ,,pentru că festivalul a ajuns la a VII  a ediție și an de an din ce în ce mai multe gospodine vin să încânte cu bucatele preparate,,.

,, Vreau să vă mulțumesc foarte mult pentru că participați. Suntem deja foarte multe degustători care așteptăm. În acest an avem și invitați din alte locuri. Este doamna profesoară din Suceaava care mi-a predat la master. Nu este un concurs de a ne întrece unul de celălalt ci de a ne întâlni și socializăm . Preotul bisericii  a fost alături la organizare, nu trebuie să fie modest și suntem alături de dumnealui. ,, a spus edilul.

Sandu Elena, 84 de ani ,, Am venit cu mâncarea de post pe care o știu eu de mică. Este vorba de budinca din leordă, bureți și crupe. Cum făceam eu cu bunicii mei dar și harbuz,pe ăsta îl creșteam în grădină. Țin post de la Lăsatul Secului și până la sfintele sărbători ale Paștelui. Nu mâncăm ulei decât sâmbăta și duminică.În timpul săptămânii mâncăm doar preparat prin fierbere. Țin post de când mă știu. a fost și la părinții mei și așa voi face până voi închide ochii. Și cei doi băieți  ai mei țin,,

gospodină ,, Am venit cu piftele de urzici și leurdă,soia și bureți. Le facem când sunt și alte posturi nu numai acum în Postul Paștelui. Salata este de sfeclă roșie cu gogoșari,,

Maria Dârvariu , 60 de ani,,Am venit cu sticla de vin, oala cu sarmale cu soia și cu bureți,mâncărică rece de bureți,salată de soia ,,.

Elena Cucu a   spus că aceste produse din poste etalate la festival sunt după rețete  învăţate de la bunicile şi străbunicile noastre.,,Sperăm ca anul viitor  să fim și mai multe gospodine.E ceva deosebit și poate de la ediție la ediție mai aflăm câte o rețetă de post de care încă nu am auzit,, a spus doamna Cucu.