Comitetul pentru „Păduri străvechi şi seculare de fag din Carpaţi şi alte regiuni ale Europei” se întruneşte în Suceava

Ministerul Apelor și Pădurilor, cu sprijinul Regiei Naţionale a Pădurilor (Romsilva), organizează, în Suceava întâlnirea Comitetului comun de management al sitului Patrimoniului mondial natural UNESCO „Păduri străvechi şi seculare de fag din Carpaţi şi alte regiuni ale Europei”, care va avea loc, în perioada 21-23 mai.

Participă  Ioan Deneș, ministrul Apelor şi Pădurilor, România; consilierul Radu Sbîrnea, de la MAP; Viktoria Hasler, de la  Ministerul Federal pentru Sustenabilitate și Turism din Austria;  Hanns Kirchmeir, reprentat al ECCO Institute of Ecology din Austria, precum şi experţi naţionali în domeniu. Evenimentul se adresează tuturor experţilor „care s-au implicat activ în domeniul politicilor şi managementului sitului care a fost inclus în lista UNESCO în 2017”. Astfel, pentru ziua de 21 mai, agenda evenimentului cuprinde o excursie în teren,  la componenta „Codrul secular Slătioara”, situată la 60 km de Suceava. Ziua de 22 mai şi  dimineaţa zilei de 23 mai sunt dedicate discuţiilor specifice, pe teme precum „Situaţia curentă a solicitărilor UNESCO, rapoarte şi pregătiri pentru a 43-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial”, care va avea loc la Baku, Azerbaijan, în intervalul 30 iunie-10 iulie 2019; „Ghiduri şi declaraţie a valorii excepţionale universale”; „Procesul de extindere şi paşii următori”; „Aspecte privind finanţarea. Proiecte actuale şi viitoare şi posibile metode de compensare”; „Acţiuni specifice ţărilor, alte evenimente viitoare şi termene”. În anul 2007 a fost aprobată prima înscriere în Patrimoniul mondial UNESCO a unor suprafeţe de păduri primare şi seculare de fag din Munţii Carpaţi, situate pe teritoriul Slovaciei şi Ucrainei, iar în anul 2011 au fost înscrise în acest patrimoniu păduri seculare de fag din Germania.  La acea dată,  suprafaţa totală a componentelor sitului era de 33.669 de hectare, iar  suprafaţa tampon, una de 62.400 de hectare.

În România, în  perioada  2012-2014, s-a desfăşurat acţiunea de  identificare a zonelor candidate a fi incluse în Patrimoniul UNESCO, selectate fiind 8 componente, cu o suprafaţă totală de 23.983 de hectare şi o zonă tampon de 64.450 de hectare. Codrul secular din Slătioara ocupă o suprafaţă de aproximativ 609 de hectare, cu o zonă tampon de 429,4 de hectare. În prezent, situaţia suprafeţelor din situl „Păduri de fag primare şi seculare din Carpaţi şi alte regiuni ale Europei” cuprinde 12 state, respectiv Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Italia, România, Slovenia, Spania, Ucraina, Germania și Slovacia, cu o suprafaţă de 89.783 de hectare.