FOTO/Depozitul ecologic de la Moara a devenit funcțional. Flutur a atenționat ca deșeurile să fie selectate.Tot județul aduce gunoiul menajer aici până la deschiderea gropii de la Mestecăniș

Luni, a început funcționarea efectivă a depozitul ecologic de la Moara. Deja au fost preluate primele transporturi din teritoriu, în prezența oficialilor de la Consiliul Județean. Depozitul de la Moara este operat de firmele Florconstruct, Fritehnic și Ritmic iar conducerile celor trei au fost prezente.  Președintele Consiliului Județean , Gheorghe Flutur, a supervizat startul.

Flutur a anunțat că  prima operațiune a fost închiderea vanelor care dirijau apa în pârâu, de acum apa pluvială urmând să treacă prin stația de sortare.Șeful administrației județene a amintit  că deșeurile reciclabile sunt cântărite, apoi sortate pe categorii, în timp ce deșeurile umede sunt adunate în depozitul ecologic.

,,Începând de astăzi, Moara primește deșeuri selectate. Am primit deja prima mașină cu deșeuri selectate, reciclabile, plastic, hârtie, carton. Care a fost cântărită. A intrat în stația de sortare. Plastic la plastic, carton , hârtie, se vor face baloți care vor fi expediați spre colectori de astfel de materiale. Avem de lucru mult pentru a sorta corespunzător deșeurile. Se  vede cu ochiul liber că este prea mult plastic aici unde nu trebuia să fie deloc, să fim realiști. De aceea, rugămintea mea este și către populație și către primării și operatori, să înceapă procesul de selectare a deșeurilor, pentru că altfel face munți de deșeuri selectate aici și nici nu are voie depozitul de la Moara să primească deșeuri neselectate, și vom avea o operațiune de instruire și de conștientizare a populației în perioada următoare. Din calculele noastre, la Moara vor veni anual circa un milion 300 de tone de deșeuri, asta înseamnă pe zi circa 450 de tone a deșeuri, vreo 50 de mașini mici.Operatorul de aici a angajat circa 30 de muncitori, iar când va ajunge la capacitate maximă va avea nevoie de circa 60 de persoane. A angajat laboranți, electricieni, muncitori necalificați…,,  a arătat Flutur.

Perioada de funcționare a depozitului ecologic de la Moara este de 10 ani, până la deschiderea celui de la Pojorâta aici fiind aduse gunoaie din toate cele 114 localități ale județului.