ACTUALITATE

Alegeri Europarlamentare și Referendum pe justiţie. Ziua votului

Alegerile Europarlamentare și Referendumul pe justiție au loc pe 26 mai în România. Aproape 19 milioane de alegători sunt chemați la urne la dublul scrutin, cu o importanță majoră pentru scena politică românească.

Ora 07.00 – S-au deschis secţiile de vot din întreaga ţară. Aproape 18,3 milioane de români care au domiciliul în ţară sunt aşteptaţi să-şi exprime opţiunea la alegerile pentru Parlamentul European, dar şi la întrebările de la referendumul pe justiţie.

La fiecare secție de vot, românii au câte trei urne. Una este destinată alegerilor pentru Parlamentul European, iar celelalte două pentru întrebările de la referendumul pe justiție, convocat de Președintele Klaus Iohannis.

Procesul de votare se desfășoară pe durata a 14 ore, începând cu deschiderea urnelor, la ora 07.00, până la 21.00, momentul închiderii secțiilor de vot. Tot atunci sunt așteptate și exit-pollurile, atât la referendumul pe justiție, cât și la alegerile europarlamentare.

În diaspora, votul a început pe 25 mai, la ora 22.00, ora României, în Auckland, Noua Zeelandă. Ultimele secții de vot din străinătate se vor închide luni, la ora 07.00, ora României, în SUA și Canada.

Conform Autorității Electorale Permanente, numărul total al alegătorilor înscriși în registrul electoral este de 18 968 840 cetățeni care au drept de vot la acest dublu scrutin. Dintre aceștia, 700 843 au domiciliul sau reședința în străinătate.

La vot, alegătorii primesc trei buletine: unul pentru alegerile europarlamentare, care conține lista partidelor cu candidați la funcția de eurodeputat. Celelalte două buletine conțin fiecare câte una dintre cele două întrebări de la referendumul pe justiție.

Întrebare 1: „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”

Întrebare 2: „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”

În România sunt 18 mii de secții de vot, iar în diaspora 441. În România, alegătorii pot afla unde votează consultând site-ul www.registrulelectoral.ro. Pentru alegerile europarlamentare, un partid are nevoie de pragul de 5% pentru a-și trimite reprezentanții în Parlamentul European.

În cazul referendumului pe justiție, pentru validare e nevoie de o prezență la vot de minim 30% din totalul alegătorilor, iar 25% dintre voturi trebuie să fie valide.