Foto/Un drujbist din Crucea a câștigat faza județeană a concursului ,,Cel mai bun fasonator”. Competiția a fost organizată de Direcția Silvică Suceava la Ocolul Silvic Breaza

Un drujbist de la Ocolul Silvic Crucea  a câștigat marți ,  faza județeană a concursului profesional ,,Cel mai bun fasonator ”, competiție organizată de Direcția Silvică Suceava la Ocolul Silvic Breaza.  Concursul s-a desfășurat în condiții foarte bune și așa cum era de așteptat concurenții au avut emoții.  A fost o atmosferă plăcută în mijlocul naturii, drujbiștii demonstrându-și măiestria profesională.  De altfel, fasonatorii sunt chirurgii pădurilor.

De aceea probele din poligon au fost contra timp , incluzând doborârea arborilor pe simulator , schimbarea lanțului la fierăstrăul mecanic, tăierea de precizie și cepuitul arborilor.  Locul I a fost câștigat de  POCOLIN GHE. CONSTANTIN de la Ocolul Silvic Crucea, Locul II de  CUCEC CRISTINEL de la OS MOLDOVIȚA  și  locul III de  BĂLĂU GHE. CONSTANTIN   de la OS BROȘTENI . Premiile au fost acordate de Sindicatul Silvicultorul al DS Suceava și au constat în cupe, diplome și unelte din domeniul silvic.

Direcția Silvică va acorda primilor  trei câștigători premii în bani potrivit Contractului Colectiv de muncă în vigoare. Au mai fost acordate premii de participare arbitrilor profesori de la Colegiul Silvic Câmpulung Moldovenesc.  DS a fost reprezentată de directorul comercial Cătălin Diaconescu și șef serviciu prevenție și protecție,Cristian Tomniuc, șeful ITM Suceava, Romeo Butnaru  și șeful Ocolului Silvic Breaza.

A devenit deja o tradiție ca în fiecare an , Direcția Silvică Suceava să organizeze faza județeană a concursului profesional .,,Cel mai bun fasonator”,concursul vizând  perfecționarea și pregătirea continuă a  muncitorilor care lucrează în activitatea de exploatare a pădurilor (fasonatori mecanici).Câștigătorul va participa la faza națională organizată de  Regia Națională a Pădurilor – ROMSILVA.

La acțiune  a participat concurentul clasat pe locul unu de la fiecare formație de exploatare a materialului lemnos. La nivelul Direcției Silvice Suceava există 17 formații de exploatarea lemnului la O.S. Broșteni, O.S. Crucea, O.S. Dorna Candrenilor, O.S. Pojorâta, O.S. Vama, O.S. Moldovița, O.S. Frasin, O.S. Stulpicani, O.S. Gura Humorului, O.S. Solca, O.S. Marginea, O.S. Putna, O.S. Falcău, O.S. Brodina, O.S. Mălini, O.S. Râșca și O.S. Pătrăuți.

Fiecare fasonator mecanic  s-a prezentat așa cum s-a stabilit în regulamentul competiției  cu:

  • diploma de calificare în meseria de fasonator mecanic (drujbist);
  • echipamentul individual de protecție complet;
  • echipamentul de muncă (ferestrău mecanic, pene pentru doborât, chei, combustil, lubrifianți etc). Fiecare fasonator mecanic va avea asupra lui două lanțuri tăietoare

Toate probele s-au  desfășurat într-un poligon organizat pe raza Ocolului Silvic  Breaza.

,,Acest concurs face parte din programul Regiei Naţionale a Pădurii – ROMSILVA  de perfecţionare a lucrătorilor din exploatarea lemnului. În faza județeană a Direcției Silvice au concurat 17 formaţii de exploatare, lucrători specializaţi în exploatarea, fasonarea, sortarea materialului lemnos.  Iată, concurenţii din această întrecere sunt dintre cei care lucrează zi de zi la pădure şi ne interesează ca munca lor să fie continuă, astfel încât să avem un lemn de calitate care merge spre industrie. Iar lemnul care nu se pretează scopurilor industriale este direcţionat către populaţie.

În acest context, de la un an la altul, suntem interesaţi să ne perfecţionăm oamenii, personalul. Şi foarte important este să-i menţinem. Pentru că, înţelegeţi, nu e o muncă simplă, e vorba despre o muncă grea, complexă. Se lucrează pe ger, pe zăpadă, pe ploaie… Interesul este să-i perfecţionăm pentru a-i menţine în structura Regiei Naţionale a Pădurii, în contextul în care sunt alte firme care se plâng că le pleacă oamenii în străinătate.Suntem interesați  să instruim aceşti oameni astfel încât, în afară de siguranţa lor – să ajungă sănătoşi acasă! –, activitatea de pare o realizează să fie de cea mai mare calitate,,a amintit directorul comercial al DS Suceava, Cătălin Diaconescu.

Arbitrajul  a fost asigurat de  profesori de specialitate de la Colegiul Silvic Bucovina din Câmpulung Moldovenesc, parteneri în fiecare an la acest concurs profesional. Nu au lipst nici câțiva elevi ai instituției de învățământ. Directia Silvica Suceava  este certificata in managementul forestier in sistem FSC (Forest Stewardship Council), iar pregatirea profesionala este o componenta importanta in gospodarirea durabila a padurilor, cu armonizarea echilibrata a intereselor sociale, economice si de mediu.

Participarea la concursul fasonatorilor, dar si pregatirea profesionala continua, presupun ca angajatii sa fie instruiti periodic, iar cunostintele lor sa fie testate. Concursul este un principiu al acestui sistem de certificare.

 

Gazda compeției a fost Ocolul Silvic Breaza

,,Suntem deosebit de onoraţi că organizăm faza pe Direcţia Silvică a concursului. Nu în ultimul rând, sperăm că până la finalul întrecerii să nu avem evenimente nedorite. Cred că suntem mult peste media ultimilor ani.Vorbind despre echipamentul de protecţie pe care îl purtau fasonatorii, a precizat: “Direcţia Silvică a avut în permanenţă echipament de protecţie pentru muncitorii săi, a investit mereu în acest sens,, a spus șeful Ocolului Silvic Breaza.

 

 

Distribuire articol