Mii de credincioșii așteptați la slujba de pomenire pentru părintele Iustin Pârvu

Se împlinesc șase ani de la mutarea la viața cea veșnică a părintelui arhimandrit Iustin Pârvu , fost stareț al Mănăstirii Petru Vodă, duhovnic respectat și iubit de credincioșii din întreaga țară.

Pomenirea a 6 ani de la săvîrşirea Părintelui Justin Pârvu  se va face în Mănăstirea Petru Vodă în ziua de Sîmbătă, 15 Iunie 2019.

Privegherea începe Vineri seara, 14 Iunie, la ora 20.

Liturghia începe Sîmbătă la ora 9:30„, informează Mănăstirea Petru Vodă.

Ca în fiecare an, mii de credincioși din întreaga țară, cu dor în suflete de părintele Iustin, își vor îndrepta pașii spre Mănăstirea Petru Vodă.

Din anul 2013 încoace, ÎPS Teofan- Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a fost cel care s săvârșit slujba de pomenire a iubitului duhovnic din Neamț.

Purtător de Dumnezeu şi pe deplin dăruit oamenilor şi neamului său, părintele Justin Pârvu s-a născut în satul Poiana Largului, județul Neamț, la 72 de zile după Marea Unire a tuturor românilor într-o singură ţară.

A trecut la cele veşnice în seara zilei de 16 iunie 2013, după o suferinţă de mai multe săptămâni. Mormântul părintelui Iustin se află sub streaşina ctitoriei sale de la Petru Vodă și a devenit un adevărat loc de pelerinaj, încă din ziua înmormântării. Providenţial, în cea mai mare parte a anului, mormântul său este împodobit de un aranjament floral tricolor în conturul graniţelor României Mari.

Părintele arhimandrit Iustin Pârvu a fost o personalitate marcantă a Bisericii Ortodoxe Române, care a influențat și condus pe calea cea dreaptă mii de credincioși, fiind un model de sacrificiu în folosul semenilor și al societății.

Cel mai probabil, aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată din 2013 încoace, slujba va fi oficiată de mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, Teofan.

Părintele Iustin Parvu   şi-a început viaţa monahală la Mănăstirea Durău, la vârsta de 17 ani. În anul 1939, călugăr fiind, s-a înscris la Seminarul monahal de la Cernica, lângă Bucureşti. În timpul războiului, între anii 1942-1944, a slujit ca preot militar pe frontul de Est, până la Odessa. Cea mai amară perioadă din viaţa sa a fost pe vremea comuniştilor, când părintele a fost arestat pe motive politice şi condamnat la 12 ani de închisoare, pedeapsa ispăşindu-şi-o în închisorile de la Suceava, Văcăreşti, Jilava şi Aiud. Înainte de a fi trimis la reeducare la Piteşti, a fost trimis să muncească, deţinut fiind, în mina de la Baia Sprie.

În 1960, a fost condamnat la încă patru ani de temniţă pentru că nu s-a lepădat de credinţă. Cea mai mare parte a pedepsei a executat-o în închisoarea din Aiud, perioadă care a fost şi cea mai grea din cei 17 ani de detenţie. În 1964 a fost eliberat şi a devenit muncitor forestier.

În 1966, revine la viaţa monahală, la Mănăstirea Secu, unde a fost preot monah.  Între anii 1975 şi 1990 vieţuieşte la Mănăstirea Bistriţa. După 1990, părintele Iustin se întoarce la Mănăstirea Secu şi, până în 1991, a fost preot şi duhovnic la această mănăstire. Doi ani mai târziu, el se retrage în sihăstrie, cu gândul de a-şi petrece restul zilelor în post şi rugăciune.

În 1991 întemeiază Mănăstirea de la Petru Vodă, iar în 2000 ridică un schit de maici lângă Mănastirea Petru Vodă, o casă de educaţie pentru copii şi un azil pentru bătrâni. La începutul anului 2013, afectat de un cancer la stomac, a suferit două intervenţii chirurgicale la o clinică din Cluj. A închis ochii pe 16 iunie 2013, fiind înmormântat patru zile mai târziu.

A fost părintele sufletelor noastre, duhovnicul neamului românesc.