Poliţia Română, mesaj de avertizare pe Facebook. Se trimit mesaje false în numele ANAF

Poliția Română a atenționat, pe pagina oficială de Facebook, că anumite persoane trimit SMS-uri sau email-uri prin care contribuabilii sunt anunțați că pot primi bani de la ANAF, dacă completează datele personale într-un chestionar.

Polițiștii avertizează românii care primesc acest mesaj să nu acceseze site-ul și să nu trimită niciun fel de informații. Totodată, Poliția Română recomandă persoanelor care constată că au fonduri lipsă în cont să sesizeze cea mai apropiată secție de poliție

Posibilă fraudă, în numele ANAF

Conform unei informări a Fiscului, persoanele fizice recepţionează SMS-uri sau email-uri, în care sunt anunțaţi că pot primi bani de la ANAF și li se cer date personale şi completarea unui formular.

Oamenilor li se solicită să acceseze un site, la care este disponibil un formular, în care sunt solicitate date personale, inclusiv date ale conturilor şi PIN-urile acestora.

Dacă primiți un astfel de mesaj, NU accesați site-ul și NU furnizați informații personale. Agenţia Națională de Administrare Fiscală nu transmite informaţii nesolicitate prin sms, iar portalul oficial al instituţiei este www.anaf.ro.

În cazul în care constatați lipsa unor fonduri din contul dumneavoastră, sesizați cea mai apropiată unitate de poliție.

#PolițiaRomână

Mesaj de atenţionare și de la CERT-RO

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a publicat un mesaj asemănător pe Facebook, joi, 13 iunie.

Agenția Națională de Administrare Fiscală avertizează utilizatorii asupra unei campanii de tip #phishing care folosește identitatea vizuală a instituției.
Tentativa de păcăleală începe cu un SMS primit pe telefon, în care ești notifcat despre faptul că poți revendica suma de 1783.92 RON din impozitul pe venitul anual. (imaginea 1)
După accesarea acelui link, ești redirecționat către o pagină cu un formular unde sunt solicitate, în numele ANAF, un număr considerabil de date personale și financiare (nume, prenume, data nașterii, adresa completă, CNP, serie ID, e-mail, telefon, număr card, datra expirării și CVV. (imaginea 2)
S-au efectuat toate demersurile necesare blocării acelui site care găzduiește această tentativă de păcăleală, iar Google a inclus deja o avertizare pentru cei care accesează acel link. (imaginea 3)
Persoanele care au introdus date sunt sfătuite…
-să verifice tranzacțiile de pe contul bancar anexat cardului, pentru eventuale plăți suspecte,
-să notifice acest lucru cât mai rapid băncii emitente a cardului, pentru a-l bloca și emite altul, cu alte date,
-să depună o plângere la cea mai apropiată secție de Poliție, în cazul în care au suferit pagube financiare în urma unui astfel de incident.
Rețineți faptul că ANAF nu transmite informaţii nesolicitate prin sms, iar portalul oficial al instituţiei este www.anaf.ro #CERT #alert