ERASMUS+. Elevi și profesori de la la Liceul Tehnologic “Ion Nistor”, Vicovu de Sus descoperă școala finlandeză

În perioada 12-18 mai  2019, un grup de opt elevi de la Liceul Tehnologic “ Ion Nistor”, Vicovu de Sus, însoțiți de cadrele didactice: director adjunct, prof. Gheorghiță Florin- coordonatorul proiectului,   director adjunct, prof. Chira Gheorghe și prof. Galan Petrică, au participat la activitățile din cadrul proiectului ERASMUS+K229 “Walls, Bridges and Notes”, desfășurat la școala Kelevan Lukio, Tampere, Finlanda., proiectul promovând dobândirea de competențe cheie din diverse arii curriculare,  in special comunicarea în limba engleză.

Pe parcursul celor cinci zile, delegațiile prezente din școlile implicate în proiect – Liceul Tehnologic “Ion Nistor”, Vicovu de Sus, România, Instituto di Istruzione Superiore Peano, Florența, Italia, IES Padre Isla, Leon, Spania și școala

gazdă Kalevan Lukio, Tampere, Finlanda,  au desfășurat activități specifice proiectului, au asistat la lecții demonstrative, au creat imnul oficial al proiectului It Can Be Built Together (Erasmus+ Walls, Bridges and Notes them

e song) https://www.youtube.com/watch?v=_lsKyYClQrg , au luat parte la diferite activități educaționale și culturale: jocuri de interacțiune, lucrul în echipă, gătitul de mâncăruri tradiționale, au pictat poduri celebre din țările lor, acestea având ca temă semnificația simbolică a zidului(obstacol, limită, graniță) și cea a podului(legătură, uniune, relație).

Tampere  este un oraș important oraș universitar al Finlandei,  elevii noștri au avut ocazia de a cunoaște renumitul sistem de învățământ finlandez, profesorii au putut asista la cursuri  și au fost inițiați în programele de testare din școala finlandeză. Sauna finlandeză și baia în Lacul Näsijärvi, cu o temperatură de numai 6 grade Celsius au constituit momente unice pentru elevii și profesorii din cele 4 delegații. Elevii s-au putut bucura de o excursie organizată în Capitala Helsinki a fost   explorat centrul vechi, vizitând Catedrala luterană Helsinki sau Tuomiokirkko, Biblioteca Oodi, una din cele mai moderne și avangardiste biblioteci din lume, portul turistic. Elevii au participat la divese activități culturale, au asistat la concertul orchestrei simfonice din Tampere, la concertul de primăvară al liceului Kelevan Lukio, au creat scurte animații la atelierele de creație din cadrul Moomin Museum Tampere.

Proiectul și-a propus să dezvolte abilitățile de comunicare între elevi, oferindu-le ocazia de a interacționa, de a se cunoaște reciproc prin experiențe ce stimulează creativitatea, gândirea autonomă și încrederea în sine.

Următoarea mobilitate va avea loc în perioada 3- 9  noiembrie la  Liceul Tehnologic “Ion Nistor”, Vicovu de Sus.