DSV Suceava previne apariția pestei porcine în județ. Control la stâni și cantoane silvice

,,In scopul prevenirii aparitiei Pestei Porcine Africane,medicii veterinari oficiali din cadrul D.S.V.S.A.  au efectuat un numar de 174 controale la stani si cantoane silvice, in gospodarii ale populatiei care detin porcine si nu sunt inregistrate in Baza Nationala de Date, in exploatatii ce detin suine si care sunt situate la periferia localitatilor,, a anunțat directorul executiv al DSV Suceava, Dănuț Corneanu.

Acesta a arătat căă în unele cazuri au fost  constatate incalcari ale legislatiei privind inmatricularea suinelor si nerespectarea regulilor de biosecuritate fiind aplicate un numar de 21 de amenzi in valoare  de 24.600 de lei.

Potrivit lui Corneanu au fost efectuate  un numar de trei controale in exploatatiile comerciale de suine verificand conditiile de biosecuritate si recoltand probe pentru supraveghere activa a pestei porcine. Totodată, au fost verificate doua exploatatii comerciale de crestere a puilor de carne in scopul stabilirii modului in care se respecta conditiile sanitare veterinare in ceea ce priveste supravegherea salmonelozelor.

,,Nu au fost depistate nereguli . Au fost verificate un numar de 81 circumscriptii sanitare veterinare de asistenta in scopul verificarii modului in care au fost decontate actiunile sanitare veterinare si cele de inmatriculare iar  11 din acestea au fost verificate prin supracontrol . Au fost verificate un numar de 13 exploatatii cu mai mult de cinci capete suine pentru respectarea conditiilor de biosecuritate si inmatriculare a suinelor, in 10 cazuri proprietarii fiind sanctionati cu avertismente,, a mai amintit directorul executiv al DSV Suceava.