O grădiniță neterminată din Gulea se degradează. Copii învață în condiții total neadecvate în casa unui localnic

În timp ce ne lăudăm că suntem o țară europeană și  guvernanții  au   salarii astronomice și parcă și nejustificate, în România sunt încă copii care învață ca în  condiții greu de descris iar ulițele sunt încă pline de glod. Dacă ne gândim numai câți parlamentari are România și câți ridică lefuri mari și nu fac nimic te întrebi când oare se va schimba ceva spre binele omului simplu de la țară.

Un exemplu clar este cel al unei case  sărăcăcioase dată pentru studii la copii preșcolari în timp ce o investiție nouă stă în paragină. Vina nu poate fi decât a celor care dețin banii și care găsesc de cuviință mai degrabă să facă săli de sport care nu au utilitate decât să termine investiții în care pot studia zeci de copii.

O grădiniță neterminată din Gulea se degradează. Copii învață în condiții total neadecvate în casa unui localnic.  Majoritatea copiilor sunt de etnice romă   Construcția  unității de învățământ a fost abandonată de ani buni. Investiția grădiniței  a început în 2008, dar nu a fost terminată nici după 11 ani.

Gospodăria în curtea căreia se află grădinița La Lica – casa galbenă din spate Intrăm într-o curte obișnuită de țară, gospodăria unei familii cu cinci copii. În partea dreaptă se află grajdurile, o căruță și câteva găini. Într-o cămăruță din spate funcționează o grădiniță. Aici, preșcolari și educatoarea colorează împreună, învață cântece și descoperă noi lumi. «La Lica», grădinița din fundul curții e întreținută din banii părinților și ai educatoarelor Grădinița-cămăruță se numește ”La Lica”.

Numele i-a fost dat după bunica, cel mai de seamă membru al gospodăriei. Familia a vrut să-i ofere astfel o bucurie după o viață grea, cu un soț violent, din cauza căruia nu mai vede cu ochiul drept. Bunica Lica în fața grădiniței care îi poartă numele Grădinița ”La Lica” este una dintre cele patru ”grădinițe în gazdă” din Gulia.

La fiecare, pe lângă salariul educatoarelor, primăria oferă 350 de lei pe lună gazdelor. Din această sumă trebuie să plătească lumina, lemnele pentru foc și materialele didactice, ceea ce nu ajunge. Și-atunci părinții și educatoarele scot bani din propriul buzunar pentru nevoile copiilor. Plus că pun umărul. ”Om de serviciu la grădiniță nu este. Se scoală soția mai devreme, pune focul, pregătește frumos”,  spune Mihai Țulea, părintele care se ocupă de grădinița ”La Lica”.

Grădinița „La Lica” din Gulia «Trebuie să ne ajutăm copiii»

Grădinița improvizată nu are toalete, iar soba afumă, spune educatoarea Elaria Gavaniuc. ”Eu nu pot să mă duc cu un copil la WC și-atunci se duce gazda cu el. Iar din sobă iese fum. Uneori trebuie să stăm cu ușile deschise ca să putem respira. Gazda Mihai Țulea explică de ce ține grădinița. Mărturisește că nu știe să scrie sau să citească, dar a învățat să lucreze orice, de la sudură până la construcția de case. ”Vreau să aibă copiii mei de toate. Eu n-am învățat carte, dar visez ca ei să învete și să ajungă mai departe. Am fetița care e în clasa a II-a. A spus că vrea să se facă polițistă. Mă închin în fața Domnului”, spune bărbatul. ”Trebuie să ne ajutăm copiii”, adaugă el. În 2008 a fost emisă autorizația de construire a grădiniței. În 2010 a fost oprită  investiția Mihai Țulea este unul dintre părinții care au făcut o grădiniță în propria casă Doi ani a privit tot satul, plin de speranță, cum se ridica grădinița cea nouă.

Dar, într-o zi, șantierul s-a oprit. Au tot așteptat să repornească, însă muncitorii și utilajele au dispărut. Andrei, un localnic de 18 ani, nu a vrut să renunțe. Când era mic, a fost și el la ”grădinița de acasă”. Acum e implicat în proiectul Roma Civic, o inițiativă lansată de ONG-urile AREAS și Human Catalyst, care are ca obiectiv mobilizarea tinerilor în rezolvarea problemelor din comunitățile unde au crescut. Andrei a făcut o petiție, i-a adresat-o primarului. Solicita, cu zeci de argumente, terminarea grădiniței din Gulia.  ”Educația pleacă de acasă și de la grădiniță. Dacă ei nu o să aibă unde să învețe să se comporte, să facă ceva, nu o să fie pregătiți”, spune tânărul. N-a primit vreun răspuns. Doar un număr de înregistrare.

Ce spune primarul din Dolhasca

Ajungem la Primăria Dolhasca, de care aparține satul Gulia. Decebal Isachi e primarul orașului Dolhasca din 2016.  ”De ce trebuie să răspund eu pentru toate nerealizările din Dolhasca?” Decebal Isachi este primarul orașului Dolhasca Cunoaște bine istoricul clădirii.

”A fost eliberat un certificat de urbanism în vederea construirii acelei grădinițe. O finanțare derulată, dacă nu mă înșel, prin Ministerul Educației și inspectoratele școlare județene. A fost emisă în 2008 autorizația de construire. În 2010 a fost oprită investiția. Inspectoratul școlar ne-a informat pe noi ca autoritate publică locală că au sistat investițiile și punct”, explică primarul. Isachi adăugă că, din 2017, Primăria Dolhasca a preluat grădinița din patrimoniul Inspectoratului Școlar Suceava. ”Acum suntem în faza în care în trei săptămâni avem și câștigătorul licitației. Într-o lună-două, dacă reveniți, este posibil să găsiți un șantier acolo”.  le-a spus edilul jurnaliștilor Libertatea care au ajuns la fața locului.

sursa:libertatea