Participanții la tabăra de tradiție și spiritualitate au fost găzduiți la arhondaricele mănăstirii, unde au avut loc unele ateliere. Alte activități s-au desfășurat la Școala Gimnazială „Mitropolit Iacob Putneanul” din Putna. Din partea mănăstirii, ieromonahul Gherasim Soca s-a îngrijit de buna desfășurare a activităților.

Copiii au avut alături spe­cialiști care i-au învățat mește­șugul încondeierii ouălor, al picturii, al sculpturii, dar și arta teatrală și scrima. Printre ateliere s-au numărat și cele de cateheză și de lectură. Drumețiile, duhul de rugăciune al slujbelor, sunetul toacei și al clopotelor, aprinderea unei lumânări la mormintele părinților din cimitir, dialogurile cu părinții mănăstirii, cântecele în jurul focului de tabără, toate acestea i-au ajutat pe copii să descopere puțin din lumea lăuntrică și din tainele lui Dumnezeu, precum și bogăția tradiției noastre creștine și românești.

Joi, 18 iulie, în tabără a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, care a săvârșit Sfânta Liturghie. După masă, în Casa Domnească a avut loc o întâlnire între ierarh și participanții la Tabăra de tradiție și spiritualitate și la Școala de vară „Ținutul lui Ștefan Vodă”, aceasta din urmă organizată de doamna Adriana Scripcariu cu elevi din comunele Țigănești, Republica Moldova, și Piscu, din România.

Școala de vară „Ținutul lui Ștefan Vodă” a fost o parte a proiectului „Țigănești – Piscu – Ți­gă­nești. Pe firul istoriei dus-întors”, realizat de Asociația Gaspar, Baltasar & Melchior, Școala de la Piscu, cu sprijinul AFCN, al Mănăstirii Putna, al Primăriei Ciolpani Ilfov și în parteneriat cu Primăria Țigănești, Raionul Stră­șeni, din Republica Moldova.

Au participat 16 elevi și 3 profesori ai Gimnaziului Țigănești și 4 copii și 2 profesori de la Piscu.

Cazarea și masa au fost oferite gratuit de Mănăstirea Putna, la arhondaricele locașului. Elevii basarabeni au fost însoțiți de Valentina Țacu, primarul localității Țigănești, de Tatiana Țaca, directorul școlii din Țigănești, și de Maria Melnic, directorul adjunct al școlii. Alături de elevii din România au fost Adriana Scripcariu, coordo­na­torul proiectului, și învăță­toa­rea Mădălina Chițac. Din partea mănăstirii, protosinghelul Dosoftei Dijmărescu s-a îngrijit de organizarea activităților la Putna.

„La Putna, am cunoscut mănăstirea, cu muzeul și împrejurimile acesteia, am desfășurat ateliere de patrimoniu cultural, muzică și limba engleză, am făcut drumeții, dar și excursii prin Bucovina, cu stații culturale care au întregit pentru copii harta ținutului celui mai drag voievodului: olăria de la Marginea, mănăstirile Sucevița, Moldovița, Humor, Voroneț, mocănița Hu­țul­ca, salina Cacica”, ne-a spus coordonatoarea școlii de vară, Adriana Scripcariu.

sursa:ziarul lumina