18 ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie

11 septembrie 2001 – ziua cea mai neagră din istoria secolului XXI a Statelor Unite ale Americii. Aproape 3.000 de oameni au murit, după ce teroriștii au deturnat două avioane care au lovit turnurile gemene World Trade Center din  New York, care s-au prăbușit la scurt timp de la impactul nimicitor. O altă aeronavă a lovit Pentagonul, iar un al patrulea avion s-a prăbușit pe un câmp din Pennsylvania. Printre victime s-au aflat si cinci români.

Atacurile din 11 septembrie 2001, din Statele Unite, au schimbat pentru totdeauna modul in care lumea priveste terorismul si securitatea.

Nouasprezece barbati au deturnat patru avioane comerciale americane si le-au prabusit in Turnurile Gemene ale World Trade Center (New York), in cladirea Pentagonului (Washington) si pe un camp din Shanksville (Pennsylvania).

Atacurile s-au soldat cu 2.996 de morti – cel mai sangeros atac strain din istorie comis pe teritoriul american. Bilantul l-a depasit pe cel de la Pearl Harbor, din 1941, soldat cu 2.403 de morti in randul americanilor. Peste 6.000 de oameni au fost raniti in atentatele din 11 septembrie.

Gruparea terorista al-Qaida a coordonat si a revendicat atacurile. Anterior, liderul gruparii teroriste Osama ben Laden declarase jihad impotriva Statelor Unite, ceea ce a fost perceput drept principalul factor motivant pentru atentatori.

Atacurile au intensificat lupta impotriva terorismului, nu numai in Statele Unite, ci in toata lumea. Administratia SUA a creat Departamentul pentru Securitate Interna, care coordoneaza eforturile intre agentiile de informatii. In plus, aeroporturile au sporit masurile de verificare a pasagerilor, iar cooperarea dintre state in domeniul strangerii de informatii a fost consolidata.