Implicare USV la CERN

Lectorul univ. dr. fiz. Cristian Pîrghie, din cadrul Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava,se află într-o vizită de lucru la CERN, în perioada 11-18 septembrie, participând şi la evenimentul CERN OpenDays (14-15 septembrie), unde va prezenta Detectorul Large Hadron Collider beauty (LHCb) şi modul în care acesta este folosit pentru căutarea de antimaterie. LHCb-ul este unul dintre cele patru mari experimente de la CERN, alături de ALICE, ATLAS, şi CMS, un loc unde se caută răspunsuri la întrebări despre universul foarte timpuriu, în primele secunde după Big-Bang.

Oficialii de la CERN se aşteaptă la peste 35.000 de vizitatori pe zi, dornici să vadă cel mai mare accelerator de particule din lume, un tunel de 27 km în circumferinţă, situat la o adâncime de 100 de metri sub pământ. România este stat membru CERN din 2016, alături de alte 22 de state. Menţionăm că la CERN se reunesc eforturile a peste 17.500 de cercetători, în încercarea de a depăşi împreună frontierele actuale ale cunoaşterii universului.

Dl. Pîrghie este cercetător în cadrul proiectului de cooperare dintre România şi Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare (CERN), care este coordonat, în cadrul Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava, de prof.univ.dr. Mihai Dimian.