Ansamblul muntenilor polonezi „Mała Pojana” din Poina Micului la spectacolul aniversar al Ansamblului „Ciprian Porumbescu” din Suceava

Ansamblul muntenilor polonezi „Mała Pojana” din Poina Micului a  participat pe 12 septembrie 2019, la spectacolul aniversar al Ansamblului „Ciprian Porumbescu” din Suceava, cu ocazia împlinirii a 65 de ani de activitate.

 O femeie din Poiana Micului, județul Suceava conduce un ansamblu de peste 20  de ani. Agneșca Polacec în vârstă de 52 de ani, a devenit instructor din pasiune pentru a păstra tradițiile. Ea este cea care insuflă celor 70 de membri ai Ansamblului muntenilor din Czadca „Mała Pojana” ,dragostea pentru tradiții.Formația care adună laolaltă copii ,tineri și adulți are deja în palmeres  zeci de concursuri și festivaluri. Ansamblul are aceeași denumire  cu care activa din anul 1990. ,, Acesta datează din anul 1908 când un grup format din câțiva locuitori ai satului a evoluat la Viena în timpul programului artistic al grupurilor naționale din monarhia austro-ungară.Ansamblul în forma actuală activează de 25 de ani. Prezintă tradițiile folclorice locale din Poiana Micului. A fost înființat la inițiativa lui Iosif Irișec, care atunci a condus grupul muzical teatral din Poiana Micului. În anul 1990, când a ajuns invitația la Festivalul Folcloric Internațional „Întâlniri Bucovinene”, au început repetițiile pentru prima reprezentație în Polonia. La Jastrowie au plecat atunci 36 de persoane, mai ales tineri. Inițial, ansamblul se numea „Pojana”, dar pentru a se deosebi de ansamblul deja existent în Piława Dolna, format din repatriați din Poiana Micului, denumirea a fost schimbată în „Mała Pojana”,,ne-a destănuit Agneșca Polacec.
În primii doi ani de activitate a ansamblului, conducător a fost Iosif Irișec, apoi până în anul 1995, Mihai Kucharek. De atunci până astăzi este Agneșca Polacec.

În prezent, în ansamblu activează 70 de persoane, fiind alcătuit din copii, tineri și adulți. Ansamblul „Mała Pojana” evoluează pe scene din România, dar și peste hotare. A participat la toate cele 25 de ediții ale Festivalului Internațional „Întâlniri Bucovinene” în Polonia, de 15 ori la edițiile acestuia din Câmpulung Moldovenesc și de 4 ori la cele din Slovacia. „Mała Pojana” a putut fi urmărită și la Festivalul „Primăvara poloneză din Moldova” de la Chișinău, de asemenea, s-a prezentat la Festivalul Minorităților Naționale din România, „Proetnica” de la Sighișoara, la festivalul interetnic organizat la București de către Uniunea Elenă din România precum și la alte festivaluri din România.
Ansamblul evoluează și în timpul tuturor manifestărilor organizate de Uniunea Polonezilor din România. De două ori a fost oaspetele Ambasadei R.P. la București. Ansamblul a fost de curând la 
Ambasadei R.P. la Bucureștiș unde a prezentat în fața președintelui Poloniei,acesta aflat în vizită în România,  cântece și dansuri din satul natal. Întotdeauna este prezent la toate sărbătorile bisericești și la evenimente importante din Poiana Micului.
De mulți ani „Mała Pojana” menține contactul cu ansamblul „Pojana” din Piława Dolna. Efectele acestei colaborări sunt spectacolele susținute împreună, dar mai ales menținerea contactelor între locuitorii din Poiana Micului și repatriații care locuiesc în prezent în Polonia.

,,Pe această cale îi felicităm pentru acești ani pe parcursul cărora au menținut, transmis și promovat frumoasele tradiții românești și le dorim mulți ani înainte plini de realizări și nenumărate împliniri profesionale,,este mesajul Uniunii Polonezilor din România.