Bălan interesat de numărul de participanți la Pilonul II de pensii afectați de două Ordonanțe de Urgență

Deputatul PNL Ioan Bălan este interesat de numărul de participanți la Pilonul II de pensii afectați de OUG nr.114/2018 și de OUG nr.82/2017. În acest sens a adresat o întrebare Prim-vicepreședintelui  Autorității de Supraveghere Financiare Doina Dascălu

 

Vă prezentăm integral documentul oficial:

Obiectul întrebării: Solicitare de informații privind numărul de participanți la Pilonul II de pensii afectați de OUG nr.114/2018 și de OUG nr.82/2017

 

Doamnă prim-vicepreședinte,

În anul 2017, prin Ordonanța nr. 82/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative, Guvernul a diminuat cotele de contribuții la Pilonul II de pensii administrate privat, de la 5,1% la 3,75%. Această măsură a avut un puternic impact negativ asupra activelor acumulate de participanți, în condițiile în care, potrivit calendarului prevăzut de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, cotele de contribuții ar fi trebuit să ajungă deja la 6%. Mai mult decât atât, prin OUG nr.114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, Guvernul a decis ca în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028 persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfășoară activități în sectorul construcții să nu mai fie obligate să cotizeze la Pilonul II de pensii.

Având în vedere faptul că pensiile obligatorii administrate privat reprezintă singura modalitate echitabilă și sustenabilă pentru a asigura un standard de viață decent persoanelor care se vor pensiona după anul 2030, vă solicit, doamnă prim-vicepreședinte, următoarele informații:

  • Vă solicit să precizați dacă Autoritatea de Supraveghere Financiară a evaluat pierderile (la nivelul activelor personale) pe care le-au înregistat participanții la Pilonul II de pensii, ca urmare a diminuării contribuțiilor, de la 1 ianuarie 2018, la 3,75%? Potrivit asociațiilor administratorilor de pensii private, pierderile se ridică la peste 20%.
  • Vă solicit să precizați câte persoane care lucrează în domeniul construcțiilor nu mai sunt participanți la Pilonul II de pensii, ca efect al Ordonanței de urgență nr.114/2018?
  • Vă solicit să precizați în ce măsură obținerea de către Bursa de Valori București a statutului de piață emergentă secundară va genera o creștere consistentă a randamentelor unităților de fond din Pilonul II de pensii?

 

Solicit formularea răspunsului în scris.

 

Vă mulţumesc,

Ioan BALAN – Deputat PNL