Asociația Orașelor din România : 25 de oraşe au buget minim de funcţionare sub 1.000 lei/locuitor/an

Ca urmare a necesităţii unei a doua rectificări care să corecteze nedreptatea făcută pentru cetățenii oraşelor în acest an, cât şi pentru stabilirea unei strategii referitoare la mecanismul de alocare a sumelor necesare bugetelor locale în anul 2020, care să nu repete discriminarea orașelor mici și mijlocii, A.O.R.- Asociația Orașelor din România solicită o întâlnire urgentă, în a doua parte a săptămânii viitoare, cu Prim-ministrul României, împreună cu miniștrii de Finanțe și cel al Dezvoltării şi Administraţiei, oricare ar fi aceștia.

Asociația Orașelor din România (A.O.R.) este interesată să înțeleagă cum se va pune în aplicare hotărârea de alocare a sumei de aproximativ 400 de milioane de lei pentru facturile curente legate de derularea Programelor Naționale de Dezvoltare Locală (PNDL1 şi PNDL2), hotărâre ce a fost adoptată fără consultarea structurilor asociative implicate.

 

A.O.R. reamintește că, prin rectificarea făcută prin OG/12.08.2019 şi adoptarea HG 752/14.10.2019, parte a prevederilor din ordonanţa menţionată, 27 de orașe au primit între 3 şi 10 lei/locuitor, 16 orașe între 11 şi 20 lei/locuitor şi 14 orașe între 21 şi 30 lei/locuitor.

 

Prin urmare, A.O.R. constată că după rectificarea efectuată, inclusiv după adoptarea HG 752/14.10.2019, 25 de oraşe au buget minim de funcţionare sub 1.000 lei/locuitor/an, în această valoare fiind incluse sumele alocate pentru însoţitorii persoanelor cu dizabilităţi, în timp ce 19 oraşe au buget minim de funcţionare (fără sumele alocate pentru însoţitorii persoanelor cu dizabilităţi) sub bugetul minim de funcţionare alocat în anul 2018, respectiv sub 750 lei/locuitor/an.

 

Astfel, multe dintre administrațiile locale din unităţile administrative cu statut de oraş vor ajunge în imposibilitatea susţinerii funcționării proprii, cât şi a instituţiilor şi serviciilor din subordinea acestora, după ce ministrul de Finanțe demis Eugen Orlando Teodorovici și-a bătut joc în mod direct de locuitorii orașelor și comunitățile din jurul acestora.

 

În perioada următoare, în multe dintre orașe, există teama că școlile nu vor putea asigura încălzirea și buna desfășurare a orelor de curs, străzile se vor scufunda în beznă din cauza imposibilității menținerii iluminatului public, gunoaiele vor acoperi căile de acces. Comunităţilor li s-a luat șansa la elementele vitale de care se ocupă administrația locală: apă, curent electric, căldură, gaze, canalizare. De asemenea, prin sumele alocate în acest an, multora dintre oraşe le este imposibilă susţinerea continuării investiţiilor începute sau dezvoltarea unor proiecte noi.

A.O.R., reprezentantă a 216 orașe mici și mijlocii, reafirmă dorința și deschiderea către dialog cu administrația centrală, pentru rezolvarea problemelor bugetare disperate ale comunităților locale.

 

BIROUL DE PRESĂ A.O.R.

Distribuire articol