Procurorii DNA cer anularea achitării lui Victor Ponta

Procurorii DNA au solicitat luni la Curtea Supremă anularea sentinţei de achitare în cazul inculpaţilor judecaţi în dosarul Turceni-Rovinari: fostul premier Victor Ponta, fostul senator Dan Şova şi foştii directori Laurenţiu Graure, Laurenţiu Ciurel şi Dumitru Cristea. Cererea are la bază decizia recentă a CCR cu privire la completele de 3.

Procurorul DNA a explicat că CCR a motivat decizia privind completele specializate de 3 judecători. “Ne completăm motivele de apel în sensul unui motiv suplimentar vizând greşită compunere a instanţei, e vorba de nulitate absolută, completul care a dat decizia în acest caz nu era specializat în judecarea infracţiunilor de corupţie,” a spus magistratul, potrivit Ziare.com.

Preşedintele completului de 5 judecători, Marius Foitos, a pus în discuţie, din oficiu, sesizarea Curţii de Justiţie a UE cu patru întrebări preliminare. Magistratul a atras atenţia că punerea în discuţie a acestei sesizări fost luată în majoritate de cei 5 membri ai instanţei.

Decizia de achitare era dată în primă instanţă şi DNA pregătea motivele de apel pentru acest dosar. În baza deciziei Curţii Constituţionale cu privire la completele nespecializate, procurorii DNA au cerut reluarea de la zero a procesului în primă instanţă.

Fostul premier Victor Ponta şi fostul senator Dan Şova au fost achitaţi, în mai 2018, de magistraţii Înaltei Curţi în dosarul Turceni-Rovinari, în care au fost judecaţi pentru fapte de corupţie, în legătură cu încheierea unor contracte de consultanţă.

De asemenea, au fost achitaţi şi fostul director al Complexului Energetic Rovinari Laurenţiu Ciurel, acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu, şi fostul director economic al Complexului Energetic Turceni Laurenţiu Graure.

În schimb, fostul director al Complexului Energetic Turceni Dumitru Cristea a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru abuz în serviciu şi la plata unor daune de peste două milioane de lei.

Sursa: ziare.com,realitatea.net