9 noiembrie.Sf.Nectarie.Sute de credincioși așteptați la Biserica din curtea Spitalului Vechi la hramul lăcașului de cult

Biserica din curtea  Spitalului Vech Suceava  își  sărbătoreşte astăzi, 9 noiembrie, hramul de Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina. Lăcașul de cult este  singurul din ținutul Moldovei care păstrează fragmente din moaștele a peste 75 de sfinți. Biserica „Sf. Nicolae”,  are trei hramuri: „ Sfântul  Nectarie din Eghina,, , ,,Sf. Nicolae” și „Izvorul Tămăduirii,, , o  biserică misionară şi aparţine de Spitalul Judeţean „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava Celelalte două hramuri ale bisericii sunt de Sfântul Ierarh Nicolae şi de Izvorul Tămăduirii Maicii Domnului. Un fragment din moaştele Sf. Nectarie din Eghina se află în biserica din curtea Spitalului Vechi, aduse din Grecia.Fragmentele de moaște ale sfinților  au fost aduse de către părintele misionar Constantin Diaconașu, slujitorul acestei biserici, de la mănăstiri din Muntele Athos, de la Ierusalim,  din Grecia dar și de la   biserici din țară.

 Deși călătoriile făcute de părintele Diaconașu pentru a aduce aceste fragmente din moaștele sfinților au fost obositoare și costisitoare, totuși, nu a fost refuzat de nici o biserică, deoarece moaștele erau pentru un alt lăcaș destinat bolnavilor dintr-un spital.

Mulți credincioși din toată țara au venit și vin  în această biserică pentru a se vindeca, pentru a găsi liniștea trupului și a sufletului, pentru că, spune fața bisericească, mai întîi se îmbolnăvește sufletul și după aceea trupul. De aceea trebuie să vindecăm sufletul și apoi cele trupești. Acești oameni au spus că îi atrage ceva deosebit în această bisericuță. Ei vin în pelerinaj, participă la unele slujbe și pleacă acasă mîngîiați. Acest fapt îi determină să revină la această biserică, pentru a aduce mulțumiri sfinților care le-au auzit rugăciunea. Pe aceștia îi ajută foarte mult și încrederea pe care o au în puterea Sfinților. Pe lîngă bolnavii din spital, care vin la biserică din dorința de a pune mai repede capăt suferințelor, sînt și mulți oameni împortanți care vin în mod regulat, de multe ori doar să ceară un sfat părintelui Diaconașu, sau pentru a se închina Icoanei Maicii Domnului Făcătoare de Minuni.  În această biserică se fac slujbe zilnic, între 7,30-9,30 și 17,00-18,00.

Miercurea și vinerea, de la orele 15,00, se face Sfîntul Maslu – Taina Vindecării – și se citesc Moliftele Sfîntului Vasile cel Mare. Aceste rugăciuni presupun o pregătire sufletească deosebită din partea credincioșilor, dar mai ales din partea preotului slujitor.
Pe 9 noiembrie, începând cu ora 7:30, un sobor de preoţi şi diaconi vor săvârşi slujbele Utreniei, Acatistului Sfântului Ierarh Nectarie, Slujba Aghesmei Mici şi a Sfintei Liturghii, urmate de cuvântul de învățătură.Va avea loc și o procesiune cu raclele  în care se află  moaștele sfinților .

Ș