ACTUALITATE

Nimeni nu vine să mă vadă, nimeni nu mă iubește, nimeni nu se interesează de mine!

„În loc să stați într-un colț, ocupându-vă cu autocanibalizarea și așteptând atenție de la ceilalți, faceți voi înșivă primul pas: mergeți la oameni… Deveniți necesari, și ei vor veni la voi! Uitați-vă la trandafirul care înflorește. El răspândește parfum și toți sunt atrași de el: și albinele, și fluturii. Toți vor să respire mireasma lui – și asta fiindcă s-a deschis. De ce rămâneți închiși și nu răspândiți mireasmă?”

Maica Tereza convingea prin propriul exemplu: „În loc să stați într-un colț, ocupându-vă cu autocanibalizarea și așteptând atenție de la ceilalți, faceți voi înșivă primul pas: mergeți la oameni… Deveniți necesari, și ei voi veni la voi! Uitați-vă la trandafirul care înflorește. El răspândește parfum și toți sunt atrași de el: și albinele, și fluturii. Toți vor să respire mireasma lui – și asta fiindcă s-a deschis. De ce rămâneți închiși și nu răspândiți mireasmă?”.

Există următoarea anecdotă. Porcul s-a plâns vacii: „Oamenii vorbesc mereu de bunătatea ta și de ochii tăi blânzi. Sigur, tu le dai lapte și unt, dar eu le dau mai mult: cârnați, șuncă, șnițele, șorici, păr pentru periuțe de dinți; îmi fierb până și picioarele! Și totuși, nimeni nu mă iubește. De ce?”. Vaca, după ce a tăcut o vreme, i-a răspuns: „Probabil, fiindcă eu dau totul încă din timpul vieții…”.

(Konstantin V. ZorinDacă puterile sunt pe sfârșite. Războiul și pacea omului cu el însuși, traducere din limba rusă de Eugen Tănăsescu-Vlas, Editura Sophia, București, 2015, p. 117)

sursa: Foto: Bogdan Zamfirescu,doxoligia.ro